Вижте кои три заразни болести мъчат врачани

Вижте кои три заразни болести мъчат врачани През изминалата седмица 10 жители на област Враца са пипнали заразни вируси, съобщиха от регионалната здравна инспекция.
Седем врачани са лепнали варицела, двама са се заразили с хепатит А, а един страда от туберкулоза. 
Припомняме, че варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася по въздушно-капков път. Скарлатината засяга също най-вече малките деца и се появява предимно в зимния период на годината. Заболяването е вследствие от бактериална инфекция, след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания.
Хепатит „А“ е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма. Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна.
Туберкулозата пък е заболяване, което ако не се лекува води до смърт при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния, но не всеки контактен се разболява. От туберкулоза страдат предимно хора с потисната имунна система.
Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 26 на 10 000 души, като стойностите са значително под епидемичните.
През изминалата седмица здравните власти са извършили 14 проверки по текущ контрол на лечебни заведения, като са издали 5 предписания за провеждане на противоепидемични мероприятия. 
 
05.12.2018, 08:35 часа
3285 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha