Жители на врачанските села по Искърското дефиле готвят протест заради проблеми с тока

Жители на врачанските села по Искърското дефиле готвят протест заради проблеми с тока

Врачанските села по Искърското дефиле готвят бунт заради проблеми с електрозахранването. Според кметовете на населените места авариите са твърде чести и продължителни, особено в есенно-зимния период. След многократни разговори с електроразпределителното дружество и аварийните екипи, които се отзовават на място, от години е ясно, че проблемите идват основно от електропровода „Рашов дол“.
Въпреки направените до момента инвестиции в съоръжението, токовата криза продължава, твърдят недоволните.
„Търпението ни се изчерпа. Като стане авария, всички хора звънят на нас, кметовете, и ни искат обяснение. Ние пък търсим отговори от доставчика на услугата. Аварийните екипи полагат усилия, но е време за категорично решаване на проблема, който продължава с години“, обясни кметът на село Ребърково Петър Петков, който стартира обща подписка за селата.
Зад каузата застават твърдо кметове и жители на Лютиброд, Зверино, Елисейна, Оселна, Игнатица, Очин дол и Зли дол. Подписи ще се събират до 15 декември. Това не е първия път, в който селата се обединяват за общата кауза. Писма са изпращани многократно до общинския кмет, областния управител, Министерство на енергетиката, Министерски съвет, лично до президента и министър-председателя дори. До момента разбиране и подкрепа за преодоляване на кризата с тока жителите на потърпевшите села получават неизменно от кмета на община Мездра Генади Събков. Той нееднократно се среща с тях, за да обсъдят казуса. На последната дискусия градоначалникът потвърдил ангажимента си към хората от Дефилето и признал, че от проблеми с електрозахранването страдат и други населени места в региона, сред които селата Долна и Горна Кремена.  
Разбиране жителите от осемте села срещат и при областния управител Малина Николова, която за последно се е срещала с тях в понеделник.
Недоволните хора от селата се заканват и на ефективни протестни действия, съчетани със затваряне на основни пътни артерии, като трасето през Дефилето за София, ако гласът им не се чуе и проблемите не се решат веднъж завинаги.
„Искаме да поставим и въпроса за евентуални компенсации на домакинства, малки и средни предприятия, които трупат загуби при всяко прекъсване на електрозахранването“, допълни още Петър Петков.

14.12.2018, 14:24 часа
933 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha