Депресията ускорява стареенето на мозъка

Депресията ускорява стареенето на мозъка Учени от Йейлския университет установиха, че депресията може значително да ускори стареенето на мозъка и влошаването на когнитивните способности с напредването на възрастта, а също да допринесе за развитие на болестта на Алцхаймер, съобщи сайтът MedicalXpress.
Специалистите разработили нов метод за сканиране на мозъка. В организма на пациент се вкарва радиоактивно вещество, използвано за контраст. То се свързва с определен протеин в синаптичните връзки, който участва в предаването на сигнали през синапсите. При позиционно-емисионна томография веществото изпуска гама-кванти, които се регистрират от детектор.
Оказало се, че у засегнатите от депресия пациенти плътността на синапсите е по-малка, отколкото у здравите участници на същата възраст. При това симптомите, като например нарушаване на вниманието и загуба на интереса към занимания, които по-рано са били приятни, били пряко свързани с разпределението на контактите между невроните.
Специалистите заключили, че депресията ускорява стареенето на централната нервна система, но за потвърждаване на тези изводи все пак ще са нужни допълнителни изследвания.
18.02.2019, 11:21 часа
807 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha