Новият закон в Италия: Няма ваксина, няма училище

Новият закон в Италия: Няма ваксина, няма училище Децата в Италия не могат да се върнат в училище, ако не докажат, че имат всички ваксини, съобща Би Би Си, цитиран от морето.нет.
Тази мярка се взима след месеци дебати за задължителната ваксинация.Новият закон идва на фона на увеличаващите се случаи на морбили - но италианските власти твърдят, че процентът на ваксинации се е увеличил след въвеждането на закона Лорензин.
Законът е кръстен на името на бившия министър на здравеопазването, който го въведе - децата трябва да получат редица задължителни имунизации преди да посетят училище. Те включват ваксинации за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.
Деца до 6-годишна възраст ще бъдат изключени от ясла и детска градина, ако нямат доказателство за ваксинация според новия закон. Тези до 16 години не могат да бъдат върнати от училище, но техните родители ще бъдат глобени ако те не завършат курса си на ваксинация. За родителите е предвидена глоба от 500 евро, ако не завършат задължителния курс на имунизации.
Крайният срок за представяне на документи за ваксинацията трябваше да бъде 10 март след предишно закъснение - но тъй като пада в неделя, бе продължен до понеделник.
"Сега всеки е имал време да навакса", заяви министърът на здравеопазването Джулия Грило. По думите й се е противопоставяла на политическия натиск от страна на вицепремиера Матео Салвини да удължи срока още.
Г-жа Грило каза, че сега правилата са прости: "Няма ваксина, няма училище".
Италианските медии съобщават, че местните власти се справят с новата ситуацията по различни начини.
В Болоня местната власт е изпратила писма за спиране на около 300 деца, а общо 5 000 деца не разполагат с актуална ваксинална документация. В някои области няма докладвани деца, а в други родителите са получили гратисен период от няколко дни след крайния срок.
Новият закон бе приет, за да се повиши нивото на ваксиниране на Италия от под 80% до целта от 95% за Световната здравна организация.
Прагът от 95% е точката, в която "стадният имунитет" се отключва - когато достатъчно много население е ваксинирано, което спора за разпространението на болестта, като по този начин се защитават онези, които не могат да бъдат ваксинирани, като малки бебета и хора с нарушения в имунната система.
Миналия месец едно осемгодишно дете, което се възстановява от рак, не може да посети училище в Рим поради слабата си имунна система. Детето е прекарвало месеци на лечение за левкемия, но е било изложено на риск от инфекция, тъй като част от учениците в училището не са били ваксинирани - включително няколко от същия клас, пишат италианските медии.
Законът Лоренцин, изготвен от предишното правителство, имаше бурно раждане. Когато сегашната коалиция дойде на власт, тя заяви, че ще отмени задължителните имунизации, въпреки че по-късно промени позицията си. Двете популистки партии на власт се сблъскаха с обвинения, че провеждат анти-ваксинационни политики. Г-жа Грило призна в понеделник във Фейсбук, че "е закон, който към момента на одобрението, ние критикувахме по няколко причини", и каза, че законът ще бъде променен, за да включва само онези ваксинации, които са необходими на базата на научни изследвания.
12.03.2019, 16:16 часа
734 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha