400 000 души на година умират преждевременно в ЕС заради мръсния въздух

400 000 души на година умират преждевременно в ЕС заради мръсния въздух 213 дела по Закона за опазване на околната среда са образувани във ВАС през изминалата година потвърждават ужасната статистика.
400 000 души на година умират преждевременно в различните страни членки на Европейския съюз заради мръсния въздух. Това е заявил дългогодишният консултант на ЕК по въпросите на екологичното право проф. Лудвиг Кремер, който се е срещнал със съдиите от Шесто отделение на Върховния административен съд (ВАС) в рамките на тридневен семинар, съобщиха от съда.
"Европейската комисия и Европейската агенция по околната среда оценяват броя на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на замърсяване на въздуха в ЕС, на около 400 000 души годишно по данни на Европейската агения за околна среда (ЕАОС). За България цифрата е около 15 000 преждевременни смъртни случая годишно (Виж доклад на ЕАОС 12/2018, стр. 64), заяви проф. Кремер.

На срещата са били обсъдени казуси, по които ВАС има решения през последните години. Отбелязано е било, че националното и европейското законодателство в областта на екологията се развиват много динамично, тъй като въпросите по опазването на околната среда касаят цялата общественост на Европа. "Все по-актуални са темите за опазването на чистотата на водите, почвите, въздуха, управлението на отпадъците, проблемите от използването на "кафява" енергия, както и влиянието на някои инвестиционни проекти върху околната среда. Затова може да се очаква в идните години да има нови промени в европейското екологично право", каза проф. Кремер.
По данни на председателя на Шесто отделение Любомир Гайдов за изминалата 2018 година образуваните по Закона за опазване на околната среда във  ВАС са били 213 броя. Осем са били делата образувани по Закона за защитените територии, четири – по Закона за биологичното разнообразие.

14.03.2019, 12:47 часа
711 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha