Деца с онкозаболявания останаха без животоспасяващи лекарства

Деца с онкозаболявания останаха без животоспасяващи лекарства Майки на деца с онкозаболявания в битка с държавата за животоспасяващи лекарства.
През 2009 година основни лекарства от протоколите за лечение на деца с рак изпадат от позитивния списък и от тогава започва тази сага. През годините различни лекарства липсват от болничните аптеки и родителите са принудени да пътуват в чужбина да ги купуват, от съседни държави. Ние създадохме сдружението през 2010 година - няколко майки, които по едно и също време сме лекували децата си в болницата и оттогава е битката ни за тези лекарства. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Симона Караиванова от Сдружението на децата с онкохематологични заболявания. Няма министър на здравеопазването, при който да не сме били и да не ни познава - с всички сме се срещали, но проблемът ни не се решава реално, допълни тя.
Тези животоспасяващи лекарства, за които ние продължаваме да спорим и да искаме да получаваме по един нормален начин, те са така наречената първа линия на лечение. Тоест в момента на приемане на детето в болница, то трябва да получи своите лекарства по схеми - това се наричат протоколите за лечение. Това каза от своя страна Теодора Ерменкова от Сдружението на децата с онкохематологични заболявания. Досега това, което се случваше с фонда е, че всяка една майка трябваше да подаде заявление във Фонда и да си поиска тези лекарства, което отнема технологично време и болниците бяха принудени да търсят начини да осигурят лекарства на детето, докато мине административната процедура за плащане на това лекарство, допълни тя. В случая не става дума за много скъпи лекарства - специално за лечението на левкемия са пет лекарства, които са в основната линия на протоколите, каза още Теодора Ерменкова.
05.04.2019, 09:41 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha