Антибиотиците забавят развитието на болестта на Алцхаймер

Антибиотиците забавят развитието на болестта на Алцхаймер Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми на болестта на Алцхаймер при мишки, показват резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Експерименти с мишки от мъжки пол показаха, че продължителното лечение с антибиотици ограничава растежа на амилоидни плаки в мозъка, като намалява възпаленията в чревния микробиом. Появата на тези плаки е свързана с болестта на Алцхаймер у хората.
"Получените резултати навеждат на мисълта, че чревните бактерии могат да изиграят значима роля в борбата с различни неврологични увреждания, като разстройства от аутистичния спектър, мултиплена склероза, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер", заяви ръководителят на изследването Санграм Сисодия от Чикагския университет.
Учените изследвали ефекта от антибиотици върху известния като APPS1-21 миши модел на болестта на Алцхаймер. Лечението с антибиотици ограничило растежа на амилоидни плаки и активирането на имунни клетки микроглия в мозъците на гризачите от мъжки пол, но нямало никакъв ефект върху мишките от женски пол. Резултатите от изследването подкрепят тези от предишни проучвания на Сисодия и колегите му за ролята на антибиотиците за забавяне формирането на амилоидни плаки.
"Изследването ни показва, че свързаните с антибиотици смущения в чревния микробиом имат селективно влияние върху формирането на амилоидни плаки и активността на клетки микроглия в мозъка", отбеляза Сисодия.
20.05.2019, 12:10 часа
758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha