Зимните ни курорти привличат най-мното туристи от съседите

Зимните ни курорти привличат най-мното туристи от съседите Записванията за зимата сочат, че около 60% от международните туристи ще бъдат от съседните страни, като се очакват ръстове по някои от водещите пазари. Предвиденият ръст в броя на местата за пътници в самолетите, пристигащи на летище София, през предстоящия зимен сезон от Великобритания например засега е 17%. Прогнозира се увеличение и на полетите от Германия със 7 на сто, Унгария 16% и др.
Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе в петък традиционната работна среща в Банско с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт за готовността за новия зимен сезон 2019/2020. Според нея независимо от предизвикателствата през трудната 2019 г., се очакват добри резултати и през зимния сезон. За времето от януари до септември 2019 включително в страната са отчетени над 7,8 млн. посещения на чуждестранни туристи, като спадът спрямо същия период на рекордната 2018 г. е едва 0,8%.
Стана ясно, че властите ще продължат да работят за намаляване на административната тежест, за да насърчи бизнеса. В тази посока са и промените в Закона за туризма, като сред основните акценти в тях е статутът на националните курорти, както и дейността на ски учителите, за да може да се регулира професията им, стана ясно от думите на министъра. 
По отношение на новия зимен сезон Ангелкова подчерта, че е важно всички контролни органи да са на мястото си. МВР вече е потвърдило, че отново ще има съвместни екипи с румънски и гръцки полицаи, които да следят за спазването на обществения ред и безопасността на туристите. Комисията за защита на потребителите и Районната здравна инспекция са готови, включително с мобилни екипи. 
Министърът подчерта, че Банско, прочут зад граница като конкурентен ски център и място за големи състезания в снежните спортове, се утвърждава все по-категорично и като целогодишен курорт. Благодарение инициативността на общината и бизнеса през летните месеци на тази година над 77 хил. са пренощувалите в места за настаняване в общината, като ръстът спрямо същия период на 2018 г. е над 8%. Много е важно да разширим кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм „Естествено в България“, за да я надградим и да привличаме към региона повече български туристи, каза още тя.
Банско активно участва във всички инициативи на министерството за популяризиране на културно-историческите, балнео- и СПА и винено-кулинарните дестинации. Направихме сериозен пробив в партньорството си с германските здравни каси, каза още министърът. Българският бизнес ще може да посреща в своите обекти германски осигурени лица, включително в 26 частни хотела, които са в списъците и отговарят на изискванията, при това включването им става абсолютно безплатно.
Общината има и много добра позиция във винено-кулинарните дестинации и получава съдействие от Министерството на туризма за промотирането си. Съвместно със земеделското министерство бяха проведени срещи с изявени шефове и международни експерти, за да се начертаят стъпки и планове за действие, така че още в училище децата да се обучават в тези традиции. Така ще можем още по-успешно да популяризираме качествената българска кухня. Предстои и международна среща следващата година по тази тема с членове на световни професионални кулинарни асоциации, за да получим подкрепа за популяризиране на България на различни изложения, включително на „Зелената седмица“ в Берлин и др., обобщи министър Ангелкова.
 
09.11.2019, 15:46 часа
503 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha