Война! „Водоснабдяване и Канализация“ в Монтана притиска КЕВР да вдигне цената на водата за врачани, Престойски е против

Война! „Водоснабдяване и Канализация“ в Монтана притиска КЕВР да вдигне цената на водата за врачани, Престойски е против „Водоснабдяване и канализация“ в Монтана е внесло предложение в Комисията по енергийно и водно регулиране за нова цена на водата, която се доставя на „Водоснабдяване и Канализация“ във Враца. Причината – за последните две години водното дружество в Монтана има намаление на утвърдените от Комисията приходи.
Предложението на управителя Валери Иванов /на снимката/, е от 2020 г. „ВиК“ Враца да заплаща по 10.5 стотинки за кубик вода от язовир „Среченска бара” /0.104 /.
За 2017 г. приходите на дружеството в Монтана от продажби на вода на Враца са намалели с 325 000 лв. За 2018 г. тази тенденция се запазва, като намалението е 656 000 лв., или 6% от одобрените необходими годишни приходи за „ВиК“ Монтана. Затова дружеството иска преразглеждане на утвърдената от КЕВР цена за услугата „доставяне на вода на друг "ВиК" оператор –  Враца“ за 2020 г.
КЕВР признава, че има тенденция на значително и трайно намаление на потребяваните водни количества от дружеството във Враца, като се позовава на отчетите
През 2018 г. „ВиК“ Враца е ползвало 10.8 млн.куб.м. вода от „Среченска бара“, доставяна от „ВиК“ Монтана, при заявени 21.3. Същевременно обаче „ВиК“ Враца са увеличили над пет пъти ползваната вода от собствени подземни водоизточници /9.3 млн.куб. м. спрямо предвидени 1.7/.
Предстои КЕВР да преразгледа единствено цените на услугите на „ВиК“ Монтана, а не целия бизнес план, тъй като намалението е с 6%, а промяна в бизнес плана може да се нправи при променени приходи с над 10%. Ръководителят на работната група в КЕВР уточнява, няма да има промяна на цените за потребителите, тъй като с намаляването на потребяваните количества „ВиК“ Враца спестява част от заложените в бизнес плана на дружеството разходи за тяхното доставяне от „ВиК“ Монтана.
В двуседмичен срок заинтересованите страни могат да внесат писмени становища, по които регулаторът ще се произнесе. Управителят на врачанското водоснабдително дружество Ангел Престойски категорично е възразил на мераците за увеличение на цената на водата за неговите клиенти.
Окончателното решение по заявлението на „ВиК“ Монтана ще бъде взето на закрито заседание на регулатора в петък.
18.12.2019, 15:22 часа
5296 1
Коментари

Тънки сметки

18.12.2019, 22:37 часа
Намалението се дължи и на подменената ВиК мрежа във Враца т.е. по-малко загуби, които до момента също са плащани.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha