Експерти препоръчват чайове срещу високо кръвно налягане

Експерти препоръчват чайове срещу високо кръвно налягане Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да променят начина си на живот или хранене. Една от промените, препоръчвана от международни експерти, е в менюто да присъстват определени чайове, пише в. „Дейли експрес“.
Чай от хибискус (каркаде)
Редица проучвания показват, че чаят от хибискус има свойството да понижава кръвното налягане. За целите на едно от тях 65 души с високо кръвно трябвало да пият чай от хибискус или плацебо. След шест седмици при изследваните лица, които консумирали топлата напитка, било отчетено съществено понижение на систоличното кръвно налягане. Според британски експерти то е по-важен показател от диастоличното кръвно налягане, тъй като дава по-добра представа за потенциалния риск от инфаркт или инсулт.
Преглед на пет проучвания показва, че чаят от хибискус понижава както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане.
Черен чай
Черният чай, който се прави от листа на растението Camellia sinesis, също е считан за средство за понижаване на кръвното налягане. Изследване, публикувано в издание на Американската медицинска асоциация, е установило спад с два до три пункта в кръвното налягане на участниците, които пиели по три чаши черен чай дневно.
Според някои проучвания този вид напитка подобрява функциите на ендотелните клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Специалистите напомнят, че нарушената функция на въпросните клетки е ранен индикатор за промени в кръвното налягане.
Чай оолонг (улун)
Чаят оолонг - традиционна китайска напитка, която също се прави от листа на растението Camellia sinesis, оказва благоприятен ефект върху кръвното налягане и нивата на холестерола и понижава риска от сърдечносъдови болести.
Проучвания показват, че редовната консумация на 120 мл зелен чай или оолонг дневно намалява риска от развитие на високо кръвно налягане с 46%.
 
27.12.2019, 13:00 часа
4761 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha