Тръмп обявява мирния си план за Близкия изток

Тръмп обявява мирния си план за Близкия изток Президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви днес дългоочаквания си план за мир в Близкия изток - "споразумението на века" според израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде ДПА.
Планът обаче буди безпокойство за възможни вълнения в палестинските територии, отбелязва агенцията.
Днес по обед вашингтонско време (19 ч. българско) двамата лидери се очаква да дадат пресконференция за плана, който беше изработван в продължение на три години.
"Вие сте най-големият приятел, който Израел някога е имал в Белия дом, и смятам, че утре можем да продължим да пишем история", обърна се Нетаняху към Тръмп вчера, след като израелският премиер и десноцентристкият му политически опонент Бени Ганц се срещнаха поотделно с американския президент във връзка с плана.
Според изтекла в израелски медии информация намеренията на Тръмп включват анексиране на еврейските селища на Западния бряг и долината на река Йордан. Според други сведения обаче планът предвижда около 70-80 процента от Западния бряг да бъдат под палестински контрол.
Израел разполага военни подкрепления на окупираната палестинска територия преди представянето на плана, предаде Асошиейтед прес.
Израелската армия съобщи днес, че е решила да изпрати "допълнителни пехотни подразделения в района на долината на река Йордан".
Палестинците предварително отхвърлиха плана на Тръмп. Те планират протести в окупираните територии днес и утре, което поражда възможност да се стигне до сблъсъци с израелската армия, отбелязва АП.
28.01.2020, 16:00 часа
552 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha