Посланик Макаров за съдия Миталов: Има презумпция за невиновност и САЩ трябва да представят доказателства за решението си

Посланик Макаров за съдия Миталов: Има презумпция за невиновност и САЩ трябва да представят доказателства за решението си „Удивен съм от решението на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Антон Миталов заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да е било другаде. Но като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване. Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилована страна, в България и има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното".
Така посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров отговори на въпрос на КРОСС за решението на Щатите да наложи забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд Антон Миталов и семейството му.
„Докато вината на човека не бъде доказана и няма доказателства за нея, той не може да бъде обвиняван.", допълни посланика.
Анатолий Макаров обясни още, че не познава лично съдията и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му.
„Четох становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения. Чух за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Факти, за които българската страна може би не знае. Но аз мисля, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство. Навярно в цивилозованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията. Това е позицията ми за момента. Но ще видим как ще се развият нещата", заключи посланникът и добави, че е изумен от тази история.
Изказването беше направено по време на церемонията по полагането на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в чест на Деня на дипломата.
10.02.2020, 15:13 часа
456 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha