Клъстер за свободно слово, медии и журналистика осъди опита с нов законопроект да се потъпква Конституцията

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика осъди опита с нов законопроект да се потъпква Конституцията Клъстер за свободно слово, медии и журналистика осъди опита с нов законопроект да се потъпква Конституцията!
Ето и позицията на Клъстера без редакторска намеса:
От Клъстер за свободно слово, медии и журналистика сме искрено притеснени и скандализирани от законопроект, който депутатите от ВМРО Искрен Веселинов и Александър Сиди се опитват да прокарат в Народното събрание, касаещ свободата на словото и журналистите и медиите в България, като се прикриват зад загрижеността за хората, до които стигат фалшиви новини или дезинформация! Двамата депутати, прокарващи опасната мечта на всяка власт да придобие контрол над медиите и информационния поток, искат промени, които ще доведат до срив на демокрацията в България,
градена мъчително вече 30 години. Дори не правят опит да определят коя новина е вярна и коя не и ще се стигне до там, че мнение или анализ могат да минат под термина „фалшива новина „!
От Клъстер за свободно слово, медии и журналистика предлагаме двамата депутати , представляващи една цяла коалиционна конструкция на властта, да хвърлят сили и да дадат определение кое е фалшива новина, кое е дезинформация и кога един анализ е неверен, вместо да се опитват чрез законопроект да ограничават конституционни права на българските граждани, както и свободата на словото, медиите и журналистите, чрез овладяване на медийната среда в страната, което ще граничи с диктатура! Такова определение за сега не успява да даде никой,
та дори Европа и европейската комисия не стигнаха до консенсус да дадат дефиниция за фалшива новина. Препоръчваме на двамата депутати, както и на всички техни съмишленици да определят първо кое е лъжа, казано от даден политик или обявено от институция да определи наказание за най – големите продуценти на фалшиви новини,
които се крият в политическата класа и правителства, които охотно или не ние, медиите, отразяваме, въпреки че в последствие се оказва, че думите им са откровена лъжа, или както е модерно да се нарича „фалшива новина „!
Подобна регулация би спомогнала и за наказание на всеки политик, излъгал избирателите си предизборно, с които санкции може да им се търси отговорност. Когато това стане факт, е възможно и да се даде определение що е то фалшива новина или дезинформация!
Изключително опасно е да се правят подобни законопроекти, използвайки периода на извънредното положение и страха в хората, с надеждата да не бъдат забелязани антидемократичните щения на едни или други властови групи.
От Клъстер за свободно слово, медии и журналистика обявяваме, че няма да останем безучастни, ако този законопроект се приеме в Народното събрание!
Подобно действие ще върне държавата в мракобесните години на диктатура, която винаги е подчинявала медийната среда, като първа задача, създавайки си комфорт за диктата!
24.03.2020, 12:17 часа
750 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha