Бетина Жотева е новият председател на СЕМ

Бетина Жотева е новият председател на СЕМ Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) избраха нов председател – Бетина Жотева. Гласуването бе единствената точка на заседанието на регулатора. До момента поста се заемаше от София Владимирова.
По закон председателят на СЕМ се избира за срок от една година. Владимирова е била избирана на поста 3 пъти. Сега мандатът ѝ на председател изтича автоматично в събота и няма нужда от решение на съвета, с което да бъде прекратен. Затова и заседанието в петък бе директно за избор на нов председател.
„Предстои тежка година, защото има избори. Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата. И предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна“, каза Жотева.
Бетина Жотева е родена на 28 октомври 1964 г. в семейството на волейболиста Славчо Жотев и учителката по литература Людмила Антонова.
В миналото има брак с Огнян Чампоев, дипломат и служител от МВнР, впоследствие установен и обявен като секретен сътрудник на Държавна сигурност.
Жотева е магистър е по философия и философски науки от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бакалавърска степен получава от Държавния университет в Будапеща. Владее свободно пет езика – освен родния си също английски, руски, френски и испански. Ползва унгарски.
Професионалната й кариера започва през 1990 г. в Българската национална телевизия под името Бетина Чампоева като водещ новини и редактор на международните новини. Била е специален кореспондент на БНТ в Белград от 1995 до 1997 г.
През 1996 г. Жотева е говорител на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка на БСП – Иван Маразов и Ирина Бокова в кампанията за президентските избори същата година. По-късно за кратко е медиен съветник на Български бизнес блок на Жорж Ганчев.
В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. „Труд“ и директор на бюрото на вестника в Брюксел.
От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО. От 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи.
По това време става популярна реакцията ѝ по адрес на инсталацията на чешкия художник Давид Черни „Ентропа“, изправена пред сградата „Юстус Липсиус“ в Брюксел по случай чешкото председателство на ЕС. Жотева настоява за сваляне на българския сегмент.
08.05.2020, 14:28 часа
765 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha