Иран: В Белия дом управлява хулиган

Иран: В Белия дом управлява хулиган Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф разкритикува решението на САЩ за налагане на санкции на съдиите от Международния наказателен съд (МНС, седалище в Хага). Според ръководителя на иранското външно министерство МНС е бил в епицентъра на шантажа от „беззаконна банда, представяща се за дипломати“, предава EA Daily.
„Международният наказателен съд в момента е изнудван от беззаконна банда, представяща се за дипломати“, написа Зариф на своята страница в туитър, съобщава Техеран таймс.
„Какво още е необходимо на международната общност, за да се събуди и да разбере какви са последствията от умиротворяването на един хулиган? И кого още трябва да започнат да тероризират САЩ, преди умиротворяващите (хулигана) да разберат, че те може да са следващите?“, зададе риторически въпрос външният министър на Ислямската република.
Преди това държавният секретар Майк Помпео, министърът на отбраната Марк Еспър и генералният прокурор на САЩ Уилям Бар, след заповеди на президента Доналд Тръмп, обявиха в четвъртък, 11 юни, че Вашингтон ще установи ограничителни мерки срещу членовете на МНС за разследване на предполагаеми военни престъпления на САЩ в Афганистан.
Тръмп подписа заповед за блокиране на финансовите активи на служителите на МНС и забрана за влизане в САЩ.
„Действията на МНС нарушават правата на американския народ и заплашват да нарушат нашия национален суверенитет. МНС е създаден, за да гарантира отговорността за военни престъпления, но на практика това беше безотчетна и неефективна международна бюрокрация, която тормози и заплашва гражданите на САЩ“, се казва в изявлението на Белия дом.
Администрацията обяви проведените от Съда разследвания за „политически мотивирани“. Освен това Белият дом се оплака от корупция на най-високите нива в МНС.
Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар, коментирайки подписаното постановление, заяви влиянието на Русия върху МНС.
„Съединените щати никога не са се съгласявали с юрисдикцията на МНС; освен това ние сме обезпокоени, че чужди сили, като Русия, влияят на МНС в свой интерес“, каза той пред репортери.
Майк Помпео нарече международния съд в Хага „неефективен и корумпиран“. „Няма да оставим това така, защото нашият народ е заплашен от кенгуру съд (английски израз за пародия на правосъдието)“, заяви ръководителят на американската дипломация.
12.06.2020, 16:09 часа
924 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha