Бивш затворник поема разузнаването на Южна Корея

Бивш затворник поема разузнаването на Южна Корея Южна Корея назначи бивш депутат, осъден за изпращане на 450 милиона долара на КНДР, за нов шеф на разузнаването. Южнокорейският президент Мун Дже-ин ще се опита да подобри отношенията с Пхенян, информира АФП.
Мун предприе рокади в разузнаването и Министерството по въпросите на обединението.
Парк Джай-уон е бивш депутат четири мандата и приближен на бившия президент и нобелов лауреат Ким Те-чжун. Той изигра важна роля в организирането на първата среща на върха между двете Кореи през 2000 г. Назначен е на поста директор на Националната разузнавателна служба.
Известно е, че има мрежа от контакти в Северна Корея в резултат на ролята си в "Слънчева политика" на Ким Те-чжун за обвързване с Пхенян. Но по-късно стана ясно, че Парк е изиграл важна роля в тайно отпускане на 450 милиона долара от южнокорейската група Hyundai на КНДР преди срещата между бившия президент и Ким Чен Ир.
Разкритието опетни Ким Те-чжун и Парк беше осъден на три години затвор. По-късно той се върна в парламента и служи като депутат още три мандата преди да изгуби мястото си на изборите през април.
Ли Ин-йон, известен активист по време на студентските протести през 80-те г. на миналия век и издигнал се до парламентарен лидер на управляващата Демократическа партия, е назначен за Министър по въпросите на обединението.
03.07.2020, 16:29 часа
685 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha