Над 300 хиляди тона капачки събра инициативата "Капачки за бъдеще" /снимки/

Над 300 хиляди тона капачки събра инициативата "Капачки за бъдеще" /снимки/ Над 300 хил. тона рециклирана пластмаса, чисто нови кувьози за десетки общински болници в страната и много усмивки на лицата през последните две години – това са накратко резултатите от инициативата „Капачки за бъдеще”, която се превръща в една от най-успешните социални кампании у нас. За шести пореден път инициативата организира голямо събиране на капачки на площад „Батенберг” в столицата, предаде БГНЕС.
Малки и големи изпълниха пространството пред Царския дворец в София, за да оставят на специално организирания пункт събраните от тях пластмасови капачки през последните месеци, а кампанията тече успоредно в няколко града на страната.
Идеята е проста – всеки събира стандартни пластмасови капачки от бутилки, предава ги, а организаторите се заемат с извозването им до компаниите, които ги рециклират и съответно плащат за тях. Събраните средства пък отиват за закупуване на кувьози, които спасяват човешки животи.
„Мотивират ни резултатите. Мотивира ни фактът, че едновременно помагаме на природата и даряваме апаратура на болниците, а това буквално спасява животи. През 22-та кувьоза, които успяхме да дарим до края на миналата година, вече са минали над 250 бебета. Това означава, че всички хора, които са събирали капачки, са помогнали на 250 бебета да бъдат здрави – няма по-силна мотивация от това”, категоричен е Лазар Радков, един от двигателите на инициативата.
„През последната кампания в страната се бяха събрали 50 тона капачки, сега сме събрали над 60 тона. Имаме увеличение. Колко ще бъдат днес в София, все още не можем да кажем. Ще имаме точни цифри в края на деня”, допълни Мартина Йорданова.
Посланието им към младите хора е просто – работете здраво и мрънкайте по-малко, а всеки път, когато имате възможност, помагайте на другите и правете средата около вас по добра. 

 
05.07.2020, 12:27 часа
612 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha