ЕС скочи срещу възобновяването на смъртните наказания в САЩ

ЕС скочи срещу възобновяването на смъртните наказания в САЩ Европейският съюз "категорично се противопоставя" на решението на САЩ да възобнови изпълнението на смъртни присъди на федерално равнище след 17 години. Това заяви говорителят на шефа на външната политика на ЕС, цитиран от "Франс прес".
Американското правителство реши почти преди година да възобнови практиката на федералните екзекуции, последното от които беше проведено през 2003 г.
Американските съдилища одобриха използването на пентобарбитал за смъртоносни инжекции през юни, а официалните лица насрочиха четири екзекуции през юли и август.
"Призоваваме американската администрация да преразгледа (това решение) и да не продължи с екзекуциите на федералните власти, които трябва да започнат на 13 юли", заяви говорителят на шефа на ЕС по външната политика Джозеп Борел.
"Това решение противоречи на общата тенденция в Съединените щати и по света да се премахне смъртното наказание, по закон или на практика", продължава изявлението.
В него се казва, че ЕС е категорично против смъртното наказание "по всяко време и при всякакви обстоятелства" и че "ще продължи да работи за всеобщо премахване".
Практиката е "жестока, нечовешка и унизителна, несъвместима с неотменимото право на живот, което не представлява ефективно възпиращо криминално поведение и е необратимо".
Повечето наказателни дела в Съединените щати се разглеждат в държавните съдилища, но някои се разглеждат от федерални прокурори, като престъпления от омраза, някои особено тежки престъпления или такива, които се извършват във военни съоръжения или резервации на коренните американци.
През последните 45 години на федерално ниво са екзекутирани само трима души, включително Тимъти Маквей през 2001 г., който е отговорен за атентата в Оклахома Сити, при който загинаха 168 души през 1995 г.
Според проучвания на общественото мнение подкрепата за смъртното наказание намалява през последните години и намалява до около 54 процента от 80 процента в началото на 90-те години.
Само шепа щати, главно в южната част на САЩ, все още извършват екзекуции. Двадесет и двама души бяха екзекутирани през 2019 година.
10.07.2020, 16:33 часа
642 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha