6 г. затвор за шофьора, причинил тежката катастрофа в село Вирове с 2-ма загинали и 3-ма ранени /снимки/

6 г. затвор за шофьора, причинил тежката катастрофа в село Вирове с 2-ма загинали и 3-ма ранени /снимки/ Окръжният съд в Монтана осъди подсъдимия В. А. Д. /29 г./ на шест години „лишаване от свобода“ за   реализирано от него, след нарушение на правилата за движение по пътищата, ПТП, при което причинил смъртта на двама души и телесни повреди на други трима, едното от които малолетно.  
На 23 ноември 2016 г. в село Вирове, на кръстовището между път II-81 и междуселски път, идващ от село Габровница, В. А. Д. блъснал с шофирания от него „Опел Астра“ автомобил „БМВ“, който пътувал в посока Монтана–Лом, а обърнатото от удара по таван “БМВ“ се блъснало в автомобил „Алфа Ромео“, движещ се от Лом към Монтана.
Съдът призна В. А. Д. за виновен за това, че при управление на лекия автомобил, без да спре на знак „Стоп“ и да пропусне пътните превозни средства, които се движели по пътя с предимство и в пияно състояние – с концентрация на алкохол – 1 на хиляда, реализирал ПТП, при което по непредпазливост причинил смъртта на сестра си Т. А. Д. /22 г./ и на баща си П. В. П. /47 г./ от село Върбица, които пътували в автомобила „Опел Астра“, както и тежка телесна повреда  и две средни телесни повреди на 13 годишния В. П. Й. от Лом, пътник в автомобила „БМВ“. Две средни телесна повреди претърпяла и  К. С. Б. /30 г./ от Монтана, пътувала в „Алфа Ромео“. Средна телесна повреда претърпяла и возещата се в автомобила на подсъдимия негова майка. След катастрофата подсъдимият избягал от местопроизшествието. Окръжният съд осъди В. А. Д. на шест години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален общ режим и го оправда по обвинението да е нарушил и други правила на Закона за движение по пътищата: шофиране в населено място с превишена скорост, липса на контрол над управляваното МПС, шофиране без правоспособност и неуведомяване на органите на реда за станалото ПТП. Съдът прие, че последните нарушения на правилата на ЗДвП не са в пряка и непосредствена причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и ги отчете като отегчаващо вината обстоятелство. Подсъдимият бе оправдан и за причинената телесна повреда на неговата майка, тъй като същата не е подала жалба срещу сина си за получената от нея травма при ПТП и отказва да свидетелства срещу сина си. Като смекчаващо вината на подсъдимия обстоятелство съдът отчете наличието на съвина и у водача на лекия автомобил "БМВ", който се движел в населеното място със скорост, надвишаваща с 60 км/ч допустимата такава от 50 км/ч и въпреки, че  се движел по път с предимство, е бил длъжен да предприеме спасителна маневра, след като е забелязал, че отнемащият предимството му автомобил, управляван от подсъдимия, няма да спре на стоп-линията.
Д. трябва да плати 1 321.58 лева по сметка на областната дирекция на МВР – разноски по досъдебното производство, и 1 940 лева по сметка на ВСС – разноски по делото, както и да заплати 600 лева разноски по делото на П. Й. Н. –  баща и настойник на пострадалото 13 годишно момче. 
Присъдата може да се протестира и обжалва в 15 дневен срок пред Апелативния съд в София.
13.07.2020, 12:29 часа
5544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha