Съдът отмени решението на КЗК за сделката на "Еврохолд" с ЧЕЗ

Съдът отмени решението на КЗК за сделката на "Еврохолд" с ЧЕЗ Съдът отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията за забрана на сделката между чешката ЧЕЗ и  българската компания "Еврохолд". Магистратите от Административния съд - София област потвърдиха очевидното  - антимонополната комисия е претупала разглеждането на покупко-продажбата и не е дала солидни аргументи за отказа си. И връщат казуса в КЗК за ново произнасяне. Все пак комисията има 14-дневен срок, в който евентуално да обжалва това. Но ще трябва да плати съдебните разноски дотук по делото  - малко над 10 000 лева.
Чешката ЧЕЗ направи серия неуспешни опити да се отърве от активите си в България. Първо антимонополният регулатор забрани на "Интерком" на Гинка Върбакова да финализира сделката, а след това отказа и на далеч по-сериозния кандидат - финансовата група "Еврохолд".  
За продан са седем компании от семейството на ЧЕЗ у нас - "ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ Разпределение България“, „ЧЕЗ Електро България“, „ЧЕЗ Трейд България“, „Фри Енерджи Проджект Орешец“, „Бара Груп“  и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“.
Миналата есен КЗК отхвърли проектосделката с "Еврохолд", като постави рекорд по бързо произнасяне. В началото на октомври 2019-а регулаторът сам обяви, че започва "задълбочено проучване", което по принцип продължава с месеци. Но в този случай "задълбочаването" отне на КЗК смехотворните 10 работни дни. Това подхрани подозрения, че комисията е получила нареждане свише бързо да приключи казуса, при това с отказ.
Работата на КЗК се отличи не само със скорост, но и с издишащи аргументи. КЗК обясни, че не допуска сделката, защото, ако  "Еврохолд" придобие активите на ЧЕЗ, можело да злоупотребява с пазарната си сила и да навреди на конкурентите. По-конкретно комисията посочва, че един от бизнесите на  "Еврохолд" е да издава застрахователни гаранции на търговци на електроенергийната борса, а "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" са именно търговци на ток. 

Без прецедент 
"Съдът споделя изложеното в жалбите становище, че макар и формално КЗК да е издала решение за започване на задълбочено проучване, проведеното такова не носи нито един от процесуалните белези на същото. В този смисъл, следва да се приеме за обосновано въведеното възражение, че практически КЗК е прескочила цялата фаза на задълбоченото проучване, с което безпрецедентно е накърнено правото на защита на участващите в концентрацията дружества", се казва в съдебното решение.  И още: "Комисията при постановяване на решението си ...е допуснала съществени нарушения на административно производствените правила, които са довели до постановяване на незаконосъобразно по своята същност решение".
24.07.2020, 11:03 часа
342 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha