Война! „Йеттел“ блокира сделките на „Виваком“ за превземането на 4 оператора

Война! „Йеттел“ блокира сделките на „Виваком“ за превземането на 4 оператора Върховният административен съд временно блокира сделките на „Виваком“ за придобиването на регионалните кабелни оператори „Нетуоркс-България“, „ТВН Дистрибуция България“, „Телко Инфраструктури“ и „Онлайн Директ“.
Това стана по жалба на конкурента на „Виваком“ – „Йеттел“, който възразяваше срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за незабавното изпълнение на придобиването на контрол на тези дружества, включително и великотърновското дружество „Телнет“.
Въпреки искането на „Йеттел“ (Yettel) да се направи пълен анализ за влиянието на сделките върху пазара, КЗК ги пуска, което се обжалва пред Административния съд София област. Той обаче оставя претенцията без разглеждане, което телекомът оспорва пред по-висшата инстанция.
В петък ВАС обаче решава, че жалбата на „Йеттел“ трябва да бъде уважена от първоинстанционния съд и връща делото за разглеждане. Това не може да бъде обжалвано.
Така „Виваком“ не може да приключи тези сделки, докато придобиването на „Телнет“ вече е финализирано и е вписано в Търговския регистър, поради което върховният съд не се произнася по него.
От решението на ВАС става ясно, че според КЗК „Йеттел“ е трето неучастващо в административното производство лице, което няма право на жалба срещу определението на Административния съд София-област.
От решението на КЗК от края на юни, разрешаващо незабавните сделки на „Виваком“, става ясно, че антимонополната комисия не смята, че с придобиването на новите интернет и тв доставчици компанията ще увеличи своята пазарна мощ и ще наруши конкуренцията, тъй като има финансовата възможност да предлага на клиентите си отстъпки и устройства, с които ще привлече абонати на останалите малки оператори и ще задълбочи своята пазарна мощ. Антимонополната комисия дори посочва, че в резултат на силно развитата конкуренция на този пазар делът на „Виваком“ при конкретни услуги намалява.
Сега приключването на сделките зависи от решението на първоинстанционния съд и дали то отново ще бъде обжалвано..
26.08.2023, 15:44 часа
2167 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha