Кметът на Лом даде за сефте прием за местни творци

Кметът на Лом даде за сефте прием за местни творци Кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов даде прием за участниците в литературен клуб „Кръстьо Пишурка” при НЧ „Постоянство 1856”. Това се случи за първи път в 87-годишната история на организацията, а поводът бе края на творческия сезон 2019-2020 г. Събитието се състоя в при строго спазване на противопандемичните мерки. 
„Ломският литературен клуб е със стара история. През годините животът му е вървял през върхове и долини, но е достигнал до наши дни. Носил е имената на поетите Николай Хрелков, Пеньо Пенев и Кръстьо Пишурка. Днес творците от клуба са изявени автори с награди от международни и национални литературни конкурси, с публикации в престижни списания и алманаси, имат и издадени книги. Те се ползват с авторитет в Съюза на българските писатели, неслучайно неговият председател докторът на философските науки проф. Боян Ангелов, изследвайки историята му, установи, че ломчани са първите в провинцията създали свое сдружение на пишещи“, каза художествения ръководител на клуба и литературен критик Юлий Йорданов, който е и член на Съюза на българските писатели. 
ЛК „Кръстьо Пишурка“ е правоприемник на създадения от шепа ентусиазирани млади ломчани на 8 февруари 1933 г. литературен кръжок „Гео Милев“.
Ползотворен се оказа сезон 2019-2020 г. за творците. Те спечелиха колективни и индивидуални награди от 24 международни и национални конкурси за поезия, белетристика и публицистика. Клубът е носител на колективните награди на конкурсите, организирани от софийското читалище „Христо Смирненски 1946“ и община Свиленград. Гордост за ломчани са призовете на Александър Александров, завоювал специалната награда за белетристика /издаване на книга/ от международния конкурс „Нов живец“ в Атина /Гърция/, а Ангелина Цанкова получи втора награда за поезия. В САЩ, в международния конкурс „Изящното перо“, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго, Мариета Емилова се окичи със сребърен медал за поезия, а Юлий Йорданов – със златно отличие за разказ. Сред лауреатите на националните конкурси са ломчаните Андриана Андреева, Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, както и младите есеисти Илиан Николов, Ивана Каменова и Патрисия Ачкова.
На приема с приветствени думи към творците се обърна секретарят на Общината Наталия Стефанова, която връчи награди на отличените автори.
Церемонията завърши с литературен рецитал. Свои творби рецитираха Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, Виолета Иванова, Светла Цветкова и Ивана Каменова.
11.08.2020, 13:09 часа
1087 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha