Протестна подписка заради недостиг на вода в пловдивското село Белащица

Протестна подписка заради недостиг на вода в пловдивското село Белащица Протестна подписка заради недостиг на вода направиха жители на пловдивското село Белащица. И докато хората се оплакват от безводие, в дерето край селото всяка секунда изтичат десетки кубици вода.
Село Белащица се намира на по-малко от 10 км от Пловдив и през последните години се превърна в притегателен център за много пловдивчани, които се преместиха да живеят.
Разрастването на селото обаче вече влече своите негативи. Старата преносна мрежа често аварира. Нивото на налягането на водата е много ниско и на фона на общото безводие край дерето на селото ежеминутно се излива огромно количество вода от старо водохващане.
Сериозните проблеми с водата в Белащица започнали преди повече от 8 години, когато в селото имало и режим на водата.
Явно проблемът със старата мрежа също си оказва влияние, много често това предизвиква аварии по трасето, което оставя цели улици без вода, споделя Ани Кабалова, местна жителка.
Всяко лято от юни месец, от сутрин до вечер, има проблем в различните краища на Белащица, селото ни се разраства, последните 10 години нови млади семейства идват с деца и става много трудно и проблемно, допълва Юлия Бачева, също от селото.
Отчаяни хората правят подписка с настояване проблемът с водата скоро да бъде решен. В близост до селото изтичат без полза стари гравитачни води, с които са се захранвали преди години.
По данни на човек, който го е замерил около пет литра в секунда, водата е гравитачна от изворите на Калоян дере, коментира ситуацията кметът на Белащица Костадин Николов.
От водното дружество казаха, че са започнали процедура за включване на изтичащата вода в захранването на селото. За целта Басейнова дирекция трябва да определи санитарна зона и да изследва качеството на водата, която се излива в дерето.
Няма как да присъединя един извор, който видно може да е с чиста вода, докато не минат всички необходими процедури и лабораторни изследвания, защото това е и здравето на хората, заяви инж. Красимир Божков от ВиК-Пловдив.
Местната власт предупреждава хората в Белащица да не разхищават питейната вода като я ползват за поливане или да пълнят басейните си, които тук не са рядкост. А хората са категорични, че недоволството им ще расте, защото механизмите на институциите за справяне с проблема остават само на хартия.
11.08.2020, 15:38 часа
522 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha