Собственикът на „Технополис“ купува хотел „Холидей ин“ в София

Собственикът на „Технополис“ купува хотел „Холидей ин“ в София Новосформираното дружество „Холидей Парк“ ЕООД, което е част от групата на „Видеолукс Холдинг“ АД, купува столичния хотел “Холидей ин”. За целта има подадено заявление пред КЗК, което е видно на сайта на комисията. „Видеолукс Холдинг“ АД притежава веригите “Технополис” и “Практикер”. Цената на сделката не е обявена.
Досега хотелът беше собственост на "Меридиан хотелс България" ЕООД - клон на британската туристическа компания "Меридиан лейжър хотелс" (Meridian Leisure Hotels). Управител на британската компания е Моез Джанмохамед. В него бяха инвестирани над 15 млн. евро и беше открит в края на 2005 г. Той се намира на бул. "Александър Малинов" 111 в “Бизнес парк София”. Разгънатата застроена площ на хотела е 15 хил. кв.м. В него има 130 стаи, 4 апартамента, 9 конферентни зали с капацитет до 300 участници, 2 бара и 2 големи ресторанта. Хотелът разполага с подземен паркинг, безжичен интернет достъп в целия хотел, както и 19-метров закрит басейн.
"Холидей ин София" се конкурира с останалите петзвездни хотели в столицата. Това са "Хилтън София", хотел “Балкан”, "Интерконтинентал”, “Гран хотел София”, “Маринела”, “Анел”, като от 1 септември отвори врати и международната верига “Хаят риджънси”. Предстои в столицата да има и “Мариот” на Солни пазар. Все още не ясно дали новият собственик на “Холидей ин” в София ще продължи да работи под същия международен бранд. Веригата присъства още и в Пловдив.
Основана е през 1952 г. в САЩ от Кимънс Уилсън. Първоначалният му замисъл е да предлага евтини нощувки на пътници из Щатите. Идеята се оказва сполучлива и броят на хотелите нараства с бързи темпове - през 1964 г. те вече са 500, а хилядният хотел е построен през 1968 г. Уилсън обаче напуска през 1979 г. и компанията постепенно започва да губи от пазарния си дял. През 1988 г. веригата е купена от Bass Brewers, която по-късно се превръща в InterContinental Hotels Group, собственик и до днес на марката "Холидей ин", наброяваща над 4100 хотела по целия свят.

Мирослав Иванов, TravelNews
03.09.2020, 14:13 часа
1555 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha