РИОСВ – Враца: Наложените глоби за „Камибо“ и за тонер касетите са за близо 75 000 лева

РИОСВ – Враца: Наложените глоби за „Камибо“ и за тонер касетите са за близо 75 000 лева По искане на кмета на Враца Калин Каменов бе предоставена подробна информация от директора на РИОСВ инж. Николай Йорданов за предприетите действия срещу фирма „Камибо“ и площадката с незаконно складираните тонер касети, съобщиха от местната администрация.
По отношение на неутрализацията на отпадъчните води от басейните, където се намираха резервоарите със серовъглерода, от инспекцията са съставили акт в максималния размер от 20 000 лв. на фирма „Камибо“ ЕООД заради неизпълнение на предписанието за обработка на водата. Същевременно на 3 септември е извършено пробовземане от акредитирана лаборатория. Констатирано е, че във втория басейн има минимално завишение на съдържанието на желязо и сулфиди. Експертите са категорични, че измерените стойности са съизмерими с допустимите концентрации на отпадъчните производствени води, които се изпускат в канализационната мрежа.
На фирмите, които имат пряка връзка с незаконно складираните тонер касети във Враца, от Регионалната инспекция са съставили актове в размер на 54 000 лв. Първата санкция от 10 000 лв. за фирма „Еко Ре“ ЕООД е заради липса на издаден документ от РИОСВ – Враца по Закона за управлението на отпадъци. Заради нарушение на нормативната уредба акт е съставен и на фирма „Присма 1“, която е собственик на площадката. Най-големи са наложените глоби, в размер на 40 000 лв., на фирма „Рецикла“ ЕООД, която е наемател на площадката с близо 50 тона тонер касети. По случая е образувано и досъдебно производство от Районната прокуратура в града. Поради изчерпване на всички административни мерки от РИОСВ – Враца са предприети действия по принудително премахване на неизползваемите тонер касети от площадката.
От Регионалната инспекция са изпратили покани до 15 фирми, притежаващи разрешително за съхранение на отпадъци, но в посочения срок нито едно от дружествата не е предоставило оферта. Въпреки това, на 15 октомври са изпратени повторно покани до 5 фирми, като се очаква отговор от тях.
Същевременно в Регионалната инспекция е получено писмо от „Рецикла“ ЕООД, в което е заявено, че са предприети активни действия по въвеждане в експлоатация на площадка за подобен тип отпадъци в съседна държава, като след финализиране на процедурата, от фирмата ще извозят тонер касетите.
 
30.10.2020, 15:50 часа
1012 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha