Откриха над 200 находки при разкопки в ломското село Станево

Откриха над 200 находки при разкопки в ломското село Станево Над 200 находки са открили българските археолози при проучванията на крепостта "Помодиана", която се намира в землището на село Станево, община Лом, научи агенция BulNews.
Проучена е част от вътрешно укрепление на кула, построена в късноримската епоха втората половина на 4 век, което е южната крепостна стена. 
Според Прокопий Кесарийски по времето на император Юстениан тук се издигала самотна кула. Поради тази причина той я превърнал в силна крепост, наречена "Путедис", което означава "При извора". Крепостта е спомената три пъти в античните извори, каза Владислав Живков, археолог в Националния археологически институт с музей при БАН.
"Успяхме да разкрием ъгъла на тази кула, тази година не успяхме да достигнем до предполагаемата ранновизантийска крепост. Правени са разкопки през 1988 година, ограничени. Смята се, че тя е била бургус, самостоятелна кула, укрепена през 4 век и впоследствие разширена. Открити са доста индикативни материали, възможно е да е имало ранно укрепление през 1 век, когато днешният Северозапад е попаднал в Римската империя. Материалът е интересен, над 200 находки, основно късноантични монети ... Открити са и материали от праисторията и внос от Средиземноморието, което се среща рядко", каза Живков.
Районът е безводен като изключваме голямата река Дунав, която не се използва за питейна вода, има интересен факт - съществувал е мощен извор близо до крепостта, който вероятно е дал името й, обясни още Владислав Живков.
"Обектът беше финансиран от община Лом и от министерството на културата. Ние имаме надежди, че това финансиране ще продължи. Сериозна част от крепостта беше разрушена миналата зима с багери и това наложи да започнат разкопки, докато не е разрушено", допълни той.
Археолозите се надяват археологическите проучвания да продължат и през следващата година. Целта им е да бъде разкрита цялата кула.
 
03.11.2020, 16:55 часа
2726 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha