За пръв път в историята: Турция започва добив на газ от Черно море

За пръв път в историята: Турция започва добив на газ от Черно море

Турция ще започне първия добив от газовото находище Сакария в Черно море през първото тримесечие на 2023 г., посочват източници на правителството пред Anadolu Agency, предаде Hurriyet, цитиран от money.bg.
Корабът "Фатих" откри огромно находище с капацитет от 405 млрд. куб. метра природен газ, което беше най-голямото откритие в историята на южната ни съседка и най-голямото през миналата година изобщо. То се намира в терена Tuna-1, разположен на 170 км от брега на страната при Зонгулдак.
Първият кладенец в Turkali-1 беше готов през миналия месец, а "Фатих" вече работи по втория - Turkali-2 при дълбочина от малко над 3 хил. метра под повърхността. Той трябва да изкопае общо десет кладенеца в Сакария в рамките на следващите две години, като всеки от тях има диаметър от 2 километра.
В края на март към копаенето им ще се присъедини и втори кораб - "Кануни", а първите доставки на газ трябва да се случат до градчето Фильос в провинция Зонгулдак по 150-километрова тръба, положена под дъното на морето, след две години.
Откритото до момента количество газ може да посрещне нуждите на цялата страна за осем години, като се има предвид, че нейното потребление на природен газ е около 50 млрд. куб. м.
Добивът ще расте през първите пет години от операция на находището, като пикът му от 15 млрд. куб. м годишно ще бъде постигнат през 2028 г. Дотогава трябва да са изкопани общо 40 кладенеца.

12.02.2021, 15:40 часа
483 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha