София първа ще въведе зони за ниски емисии за намаляване на смога

София първа ще въведе зони за ниски емисии за намаляване на смога Ще бъдат създадени зони с ниски емисии в общините с проблемно качество на въздуха от началото на 2022 г. Това приеха окончателно депутатите с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Всяка община ще може със своя наредба да определи подобни зони и техния обхват в зависимост от причинителите на замърсяването, какви да са границите им и за какъв период от време да действа мярката.
От 50 до 500 лв. глоба за граждани, до 1000 лв. за фирми и организации
За нарушение на забраните и ограниченията се предвиждат глоби от 50 до 500 лева за физически лица и имуществена санкция от 200 до 1000 лева за юридически.
"С текстовете прецизираме правомощията на общините както за създаването на зоните, така и за контрола по спазване на мерките," коментира председателят на Комисията по околната среда и водите в парламента Ивелина Василева.
Зоните за ниски емисии и в момента съществуват като възможност за общините. С поправките обаче се дават повече права на Общинските съвети. Общинските съвети могат да определят ред и мерки, срок за прилагане при създаване на зоните с ниски емисии, за навлизане и преминаване на моторни превозни средства, както и ограничаване употребата на определени видове горива или уреди за отопление, предвижда законопроекта. Мерките няма да се прилагат за моторни превозни средства със специален режим на движение и за превоз на пътници.
20.02.2021, 15:40 часа
447 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha