СУ "Христо Ботев" във Враца отбеляза 143 години от Освобождението на България /снимки/

СУ "Христо Ботев" във Враца отбеляза 143 години от Освобождението на България /снимки/ Трети март е най - важната дата в нашия календар, в това са убедени учениците от Средно училище „Христо Ботев“ – Враца.
В периода между 25 февруари – 3 март ботевци се включиха в редица инициативи по случай Националния празник на Република България:
Директорът на училището – Виктор Кръстев, раздаде трибагреници на малките ботевчета, предоставени от кмета на Община Враца –  Калин Каменов.
Учениците с гордост рецитираха стихове, пяха песни, посветени на паметните дати и събития, отбелязващи Освобождението на България.
В родолюбивата инициатива се включиха всички ученици от Средно училище „Христо Ботев“- Враца, а малките ботевчета с гордост и почит вдигнаха Българското знаме. Прозвуча радиопредаване, посветено на 3-ти март с участието на ученици от 5. клас, с ръководител – Искра Данова. Табла и книжки, посветени на празника красяха класните стаи и училищните коридори. Те бяха изработени от учениците в начален етап в часовете по изобразително изкуство, технологии и предприемачество, околен свят и в часовете на класа;
Първокласници рецитираха стихотворения пред съучениците си в часовете по музика.
Третокласниците посветиха часовете на класа на тема: „3 март – Национален празник на РБългария“ и изработиха агамограф за празника.
Учениците от 1.б клас участваха в проект „Българските знамена“ и създадоха тематичен работен лист.
Учениците от 5.в клас, с класен ръководител – Малина Тодорова, инициираха „Час за почит, преклонение и национална гордост“ с участието на всички петокласници.
Учениците от 10.б клас, с преподавател – Мая Антова, организираха тематичен онлайн час в екип „Патриотично възпитание“ в платформата на MS Teams на тема: „Заедно да отбележим Националния празник на РБългария“, като гости бяха учениците от 6. и 7. клас. Учениците от 9.б клас, с ръководител – Мая Антова, участваха в беседа, посветена на Националния празник в Регионалния исторически музей – Враца.
На училищните монитори бе онагледена презентация за 3-ти март, изготвена от Ученическия съвет.
В навечерието на Националния празник учениците от клуб ,,Родолюбие“, с ръководител Наталия Андреева, изработиха постер и книжки, посветени на героите, загинали за свободата на България. С кратко тържество и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на училището, учениците от клуб ,,Родолюбие“ се преклониха пред подвига на героите, дали живота си за България.
По повод Националния празник учениците от 4.а клас, с класен ръководител - г-жа Мария Димитрова и децата от група "Звездичка" на ДГ "Слънце", с учителки - г-жа Надежда Николова и г-жа Цветанка Динчева,  проведоха съвместно занимание в платформата ZOOM на тема "ТРЕТИ МАРТ - НАШИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК".
Малките ботевчета представиха пред децата от детската градина презентация за Освобождението на България. Прозвучаха стихове за 3-ти март и песни за празника в съвместно изпълнение на учениците от 4.а клас и децата от група "Звездичка".
Отбелязването на Националния празник завърши с програма и поднасяне на венец на паметника на Христо Ботев на площада в града.
Стефания Сардарян, ученичка от 8.а клас завладя празнуващите с пламенното си авторско есе „Какво е за мен България?“. Емоционалните й слова носеха послание за родолюбие и национална гордост:
„За мен България е първият слънчев лъч рано сутрин, България е хладният въздух в планините и бистрите потоци в горите. България е красивата песен на славея и гордия, свободен полет на орела. България е яркото слънце и красивия залез. България са също звездите в тъмното нощно небе. България е началото и края на деня, на годината, на младостта и живота…..Това за мен е България, тя е усещане, шепнещо живот.“
В слово за 3-ти март, Радостин Николов, ученик от 8.а клас, припомни значимостта на празника и приноса на героите, които са се жертвали за българската свобода:
- „3 март е символ на нашата привързаност към българските корени!
- 3 март е повод да изразим своята любов към България, която носим винаги в сърцата!
- 3 март е празник на свободолюбивия и горд български дух!“
Любовта към родината бе изразена и чрез стихове, представени от Ивана Гецковска и Габриела Димитрова, ученици от 8.а клас.
           
 
03.03.2021, 15:28 часа
863 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha