САЩ планират кибератаки срещу Русия

САЩ планират кибератаки срещу Русия САЩ планират в продължение на три седмици да извършат няколко кибератаки по руски системи, свързани с официалните власти, съобщи вчера в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на свои източници.
Според информацията, в следващите три седмици Щатите ще направят "скрити контраудари", за които ще разберат руският президент Владимир Путин, руското разузнаване и военните, но не и светът.
Според вестника, САЩ планират да въведат и икономически санкции срещу Москва, в отговор на хакерски действия на Русия. Освен това президентът Джо Байдън възнамерявал да подпише указ за укрепване на защитата на правителствените системи от кибератаки.
Още в края на февруари съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че американската администрация е готова да използва различни методи за отговор на кибератаката Sunburst, която в САЩ приписват на Русия. По неговите думи това трябва да са "не просто санкции" и американската страна планира да приложи "видими и невидими" инструменти за своя отговор.
Днес от Кремъл нарекоха възможна хакерска атака от САЩ "международна кибер престъпност". Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, бе запитан от журналисти за публикацията на "Ню Йорк Таймс" и отговори:
"Това е тревожна информация, защото доста авторитетно американско издание допуска възможност и още повече, анонсира възможност за такива кибератаки. Всъщност, това не е нищо повече от международна киберпрестъпност и, разбира се, фактът, че това издание допуска възможността американската държава да има нещо общо с тази киберпрестъпност, е повод за наша най-голяма загриженост".
През март 2020 г. хакери проникнаха в системите на компанията SolarWinds, която произвежда програмно оборудване за управление и осигуряване безопасността на компютърни системи. В резултат 18 000 потребители на компанията инсталираха заразен софтуер и в продължение на 8 месеца хакерите незабелязано са влизали и работели в компютрите на десетки държавни институции в САЩ.
Още през декември 2020 г. тогавашният държавен секретар Майк Помпео обвини Русия, че е виновна за кибератаката, наречена Sunburst. А в края на февруари президентът на "Майкрософт" Брад Смит, на изслушване в комисията по разузнаване в Сената, заяви, че Sunburst е можело да бъде осъществена само от външни сили, по-точно от Русия.
От Кремъл категорично отрекоха да имат нещо общо с хакерските атаки, а говорителката на външното министерство Мария Захарова нарече обвиненията от Вашингтон безпочвени.
09.03.2021, 16:09 часа
599 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha