Как да почистя спортните си обувки?

Как да почистя спортните си обувки? След дълго търсене сме открили своите дамски или мъжки спортни обувки, които да отговарят на всичките ни изисквания и да ни радват през следващия сезон. С купуването на перфектния чифт, работата ни съвсем не е приключена – от момента, в който обувките станат наша собственост, ние поемаме отговорността да се грижим за тях, за да им осигурим максимално дълъг живот. Най-необходимото нещо в грижата за едни обувки е почистването им, но при неправилно изпълнение, то може да се окаже и това, което най-лесно може да ги повреди необратимо. Днес ще ви дадем няколко съвета как да почиствате своите спортни обувки по най-ефикасният и безопасен начин.

Мога ли да изпера кецовете си в пералнята?
Един от най-често задаваните въпроси по отношение на хигиената на нашите обувки, е дали е допустимо да ги перем в пералня. Повечето мъжки спортни обувки са доста издържливи и пералнята не би нарушила цялостта им, но ако вашият модел не е шит, а лепен, и има цветни елементи по себе си, може би прането в пералня не е най-добрата идея за поддръжката му.
Ако нямате проблем с прането на обувки в пералнята, но все пак се притеснявате дали няма да ги съсипете, изберете деликатна програма без центрофуга, или се консултирайте директно с производителя на своя чифт. Магазините ССС например, освен, че предлагат широко разнообразие от спортни и други видове обувки за мъже, жени и деца, със сигурност биха ви съдействали относно поддръжката на вашите обувки.
В случай, че избирате ръчното пране в грижата за своите спортни обувки, не забравяйте да използвате само хладка вода при измиването им и препарати, които са подходящи, така освен обувките си, ще предпазите и ръцете си, тъй като кожата може да бъде чувствителна и да се създаде реакция при допир до химикалите , което да причини раздразнения и обриви. За максимална безопасност използвайте гумени ръкавици.
Колко често да почистваме обувките си?
Няма установено правило колко често трябва да се почистват обувките, но ако не ги използвате за туристически цели, спорт на открито, или изобщо ситуации, в които се замърсяват обилно, веднъж в сезона, непосредствено преди прибирането им за следващата година, е напълно достатъчно.
Когато спортните ви обувки са се напрашили, или сте се сдобили с неприятно леке някъде по тях, е важно петното да бъде отстранено възможно най-скоро. Ако става въпрос само за локално зацапване, не е необходимо да перете обувките изцяло, можете просто да почистите замърсената зона с паста за петна и влажна кърпа. Най-често зацапващите се части от обувките, естествено са белите подметки и те изискват честа и специална грижа, защото мръсотията по тях трудно може да остане незабелязана. Един трик за почистване на гумени части на обувките, е да ги натъркате със сода бикарбонат или паста за зъби с помощта на стара четка за зъби – подметките ви ще станат като нови!
След изпиране на обувките ви, е много важно къде ще ги оставите да изсъхнат. Задължително отделяйте стелката и връзките от основното тяло, за да не се получи някъде задържане на вода и повреда на тъканите. Избягвайте пряката слънчева светлина да пада върху обувките ви, защото могат да избелеят и да бъдат повредени. Ако се притеснявате, че водата може да деформира кецовете ви, запълнете ги с намачкана хартия.
Ако искате обувките ви да ви служат максимално дълго време, трябва да се грижите за тях непрекъснато, като ги почиствате старателно с щадящи материали и ги съхранявате в оригиналните им кутии, за да не се прашат докато не се носят. Надяваме се съветите ни да са ви били полезни и да сте научили нещо ново по отношение хигиената на обувките си. А вие как почиствате своите?
01.09.2021, 08:45 часа
1472 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha