Домашни средства при ужилване от оси, стършели и пчели

Домашни средства при ужилване от оси, стършели и пчели Повечето от нас са страдали от гнева на оса или пчела. За тези, които нямат алергична реакция след ужилване, има няколко елементарни начина, които могат да помогнат за намаляване на подуването, облекчаване на болката и на дразнещия сърбеж.
Ако обаче сте алергични, най-добрият начин за действие е незабавно да се свържете с лекар.
Какви домашни средства можете да използвате при ужилване от оси, стършели и пчели?

1. Лед
Ледът е чудесен начин да се намали подуването на ужилено от оси, пчели или стършели, ниската температура забавя кръвотока към мястото на ужилване. Вземете кубче лед/пакет с лед и го поставете върху ужиленото за около 20 минути. Това ще съдейства за облекчаване на болката и намаляване на отока.

2. Чесън
Чесънът действа като болкоуспокояващо при ужилване от насекоми. Смачкайте скилидка чесън и намажете върху ужиленото. След като завършите, поставете превръзка върху областта и оставете чесънът да направи своята магия.

3. Лук
Друг зеленчук, който е чудесен за лечение на ужилвания от насекоми, е лукът. Просто разрежете лука наполовина и го поставете върху ужиленото, като натискате леко, докато болката започне да отшумява.

Домашни средства след нападение от пчели
Отровата от пчелно ужилване е доста кисела. Затова в домашни условия трябва да се използват средства, които са алкални, тъй като това ще неутрализира отровата.

1. Сода за хляб
Содата за хляб е чудесен начин да помогнете за неутрализирането на отровата от ужилване от пчела. Направете гъста паста от сода и вода и я нанесете върху ужиленото.

2. Сол
Точно както предишното ни домашно лекарство, направете гъста паста, като смесите солта с вода и я нанесете върху ужиленото от пчела.

Домашни средства след нападение на оси
Отровата на осите е алкална, затова използването на домашни средства, които са доста кисели, е най-добрият начин за лечение.

1. Лимонов сок
Разрежете пресен лимон наполовина и изстискайте колкото можете повече сок. Натрийте памучен тампон или кърпа в сока и го нанесете върху ужиленото място. Можете да използвате и бутилиран лимонов сок, но пресният е по-ефективен.

2. Ябълков оцет
Накиснете малко парче памучна вата в оцет и я сложете върху ужиленото от оса, като прилагате малко натиск. Киселинността на оцета помага да се неутрализира отровата.

Ужилване на стършел
В сравнение с ужилванията от оси и пчели, тези от стършели са значително по-болезнени и смъртоносни. Това е така, защото отровата на стършелите е много по-мощна, тъй като съдържа голямо количество ацетилхолин, който е мощен стимулант на болката. Това прави ужилванията на стършели толкова болезнени.
Ужилванията от европейски стършел обикновено са най-болезнени, тъй като съдържат най-много отрова, като по този начин са и най-смъртоносните.


 
11.09.2021, 14:01 часа
932 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha