Кой ще играе за президент и кой за депутат? Всички имена ще станат ясни до 12 октомври

Кой ще играе за президент и кой за депутат? Всички имена ще станат ясни до 12 октомври

До 17 часа на 12 октомври ще станат ясни имената на всички кандидати и за президент, и за депутати.
Това е последният срок, в който номинациите може да бъдат внесени в избирателните комисии. Тези за президент и вицепрезидент ще се регистрират в ЦИК, а за депутати - в РИК-овете по области.
Датата става ясна от приетата от ЦИК през уикенда хронограма за президентския вот. Избирателната комисия не е разписала все още сроковете и за предсрочните парламентарни избори, но те до голяма степен ще съвпаднат с вече приетите. Причината е, че изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември, както вече обяви президентът Румен Радев в събота.
Според приетата хронограма за президентския вот до 16 септември областните управители трябва да съберат представители на партиите и коалициите на консултации по места, за да разпределят местата в РИК.
Партиите и коалициите ще подават заявления в ЦИК за регистрация в изборите до 17 ч на 29 септември.
Инициативният комитет на Румен Радев трябва да се запише в ЦИК до 4 октомври. Това е срокът за регистрация на тези, които издигат независими кандидатпрезидентски двойки.
До 13 октомври пък комисията трябва да определи номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Два дни по-късно - на 15 октомври, започва предизборната кампания.
ЦИК обявява резултатите от изборите и имената на избраните за президент и вицепрезидент не по-късно от 48 часа от обявяването на изборния ден за приключен - 16 ноември.
Според Изборния кодекс до 55 дни преди вота Министерският съвет трябва да одобри план-сметката за провеждането на изборите. В приетата в петък актуализация на бюджета бяха разписани 133 милиона за това.

13.09.2021, 14:29 часа
747 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha