„Галъп": Ако изборите бяха днес победата щеше да е за ГЕРБ-СДС, ИТН се срива

„Галъп": Ако изборите бяха днес победата щеше да е за ГЕРБ-СДС, ИТН се срива

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при 22.5% от пълнолетните българи, БСП – при 16.1%. „Демократична България“ – 15.8%, „Има такъв народ“ – 15.5%, ДПС – 11.9%. Близо над бариерата изглежда „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4.8%. Под бариерата личат най-вече две формации: „Възраждане“ – с 3.1% и ВМРО – с 2.4%, според изследване на "Галъп интернешънъл".
Изследването няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев, тъй като теренът на изследването е преди обявата на намеренията им. Двамата са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг. При цялата условност на отчитането на лично доверие, при Борисов, например, то е 15.1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33.8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев (с лично доверие от 65.5% през този месец).
47.1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23.8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина. Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден.
Настоящото изследване е проведено в периода 2-10 септември 2021 г. от  "Галъп интернешънъл". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3.1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

17.09.2021, 12:38 часа
1054 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha