Кога да приемате пробиотик - преди или след хранене

Кога да приемате пробиотик - преди или след хранене

На почти всеки от нас му се е налагало да приема пробиотици. Сигурно ви е правило впечатление, че при различните видове инструкциите са противоречиви. Някои производители препоръчват приемът да е преди хранене, а други – след.
Съставът на повечето пробиотици е един и същ – благотворни бактерии. Не ни се струва логично условията на прием да са различни. Попаднахме обаче на едно изследване от 2011 година, което ни дава категоричен отговор на въпроса кога е препоръчително да се пият пробиотици.
Според него, бактериите оцеляват в най-голяма степен, ако пробиотикът е приет преди хранене (не повече от 30 минути) или по време на самото хранене.

С каква храна е препоръчително да приемаме пробиотика
Тук е много важно да обърнем внимание именно на храната, с която приемаме тези благотворни бактерии. Заложете на меню, в което задължително има някаква мазнина. Каква да бъде тя, е въпрос на личен избор и предпочитания.
Можете да заложите на сандвич с авокадо, порция сьомга или друго, което обичате да похапвате. Ако се придържате към нашите съвети, то действието на приетите пробиотици ще е най-силно.

Каква е разликата между пробиотик и пребиотик
Хората говорят за пребиотиците толкова често, колкото и за пробиотиците. Повечето от тях се чудят каква всъщност е разликата помежду им. Да, има такава и не е никак лоша идея да разберете за нея още сега.
Пребиотиците са подходяща хранителна среда за чревната микрофлора. Благодарение на тях пробиотиците повишават ефективността си. Ако искате пробиотиците да са усвоени по най-добрия начин от организма ви, добре би било да ги приемате в комбинация с пребиотици.

Кога е добре да ги използваме
Още един въпрос, който се нуждае от подробен и категоричен отговор. Тези полезни бактерии могат да се използват ежедневно, без значение, че са под формата на лекарства. Не е задължително да имате проблеми с храносмилането, за да прибегнете към тях. Най-доброто време, когато да ги приемате, е сутрин преди хранене. По този начин по-голяма част от външно приетата бактериална маса ще оцелее в киселинната среда на стомаха. 
Рано сутрин киселините в стомаха са нормализирани. Тяхното производство се засилва, когато човек приема храна или течности.
Ако приемате антибиотици, то приемът на пробиотици е задължителен.

Ето и някои от основните положителни ефекти на тези полезни бактерии:
• Подпомагане имунната функция на дебелото черво;
• Атитуморен ефект;
• Спомагат за нормализиране нивата на лошия холестерол;
• Спомага при бактериални инфекции и дисбаланс на флората.

20.09.2021, 10:38 часа
711 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha