Как да предотвратим появата на пародонтоза? Основата е хигиената и правилната диета

Как да предотвратим появата на пародонтоза? Основата е хигиената и правилната диета Пародонтозата е най-често срещаното заболяване на устната кухина, засягащо от 20 до 50% от населението по света. За съжаление то не се среща само сред възрастните, а неговото начало се полага още от детска възраст.
Според проучване наречено „Пародонтални заболявания при деца и юноши“ (Periodontal diseases in children and adolescents) първоначалната форма на пародонталното заболяване при децата е гингивита, характеризиращо се с възпаление на венеца. Неизлекуваното възпаление в тъканта с времето се увеличава с натрупването на зъбна плака и под въздействието на бактерии води до появата на пародонтоза.

Какво представлява пародонтозата?
Парадонтозата е заболяване на венците, което не е лекувано на време във фаза гингивит, преминало е в парадонтит – хронифицирано заболяване, което започва да засяга и пародонта, от където идва и наименованието му. Пародонтът включва тъканите и структурите, поддържащи и обграждащи зъбите. Това са венецът, лигаментите, костта и циментът на зъба. Увреждането на тези тъкани и структури води до пародонтоза и загуба на зъбите.

Какви са причините за появата на парадонтоза?
Според проучването „Разпространение на пародонтозата, нейната връзка със системни заболявания и профилактика“ (Prevalence of periodontal disease, its association with systemic diseases and prevention) развиващите се страни се разболяват от пародонтоза повече в сравнение с развитите страни. Процентът на подрастващите от тези страни с натрупан зъбен камък варира от 35% до 70%, докато в развитите страни варира от 4% до 34%. При възрастните процентът е 36-63% спрямо 14-47% в развитите страни. 
Сред останалите фактори, влияещи на появата на болестта, са тютюнопушенето, нездравословното хранене и др. Но нека поговорим повече за превенцията.

Как да предотвратим появата на парадонтозата?

Добра хигиена на устната кухина 
Сред най-ефективните фактори за предотвратяване на пародонтални заболявания са редовното миене на зъби и правилното почистване с конец за зъби. Прието е миенето на зъбите да е два пъти на ден и не бива да се пропуска. Освен обикновените четки за зъби, има и електрически, за които се смята, че по-ефективно отстраняват зъбната плака.

Използване на антимикробни средства 
Хлорхексидин, триклозан, етерични масла и цинк в пастите за зъби, водата за уста и геловете са успешни в борбата със специфичните пародонтални бактерии и в отстраняването на плаката. Отличен антибактериален ефект имат и някои пасти за зъби, като Parodont Active, която се предлага на достъпна цена. Можете да проверите за такава специална паста за зъби и други продукти с антипарадонтозно действие в следната дм брошура.

Употребата на флуорид 
Флуоридът подобрява здравето на венците, съдейства за отстраняването на плаката и играе антимикробна роля. Затова пазарът е пълен с флуоридни препарати за зъби, които намаляват кървенето на венците и съдействат за подобряване на състоянието им.

Правилната диета
Ролята на правилното хранене е изключително важна в предотвратяването на зъбния кариес. И все пак то играе голяма роля и в превенцията на пародонтозата. Това се дължи на факта, че неправилната диета съдейства за разрушаването на пародонталните тъкани и засилва сериозността на заболяването. 
Ключова роля в предотвратяването на пародонтозата има витамин C. Това означава, че ако включите в диетата си повече плодове и зеленчуци и ограничите мазните и сладки храни, имате големи шансове да запазите здравето на пародонталните тъкани. Друг важен фактор в диетата е витамин Е, който също има антиоксидатни свойства и се бори ефективно с възпалителния процес. Нещо повече, по-ниският прием на калории намалява възпалителните процеси и увреждането на тъкани при пародонтозата.
Въпреки че пародонталните заболявания са изключително разпространени по целия свят, добрата новина е, че те са напълно предотвратими и лечими. Наблегнете на профилактиката, за да нямате проблемите, които пародонтозата носи.
22.10.2021, 09:10 часа
1199 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha