Криптовалута поскъпна с 400% след като Фейсбук смени името си

Криптовалута поскъпна с 400% след като Фейсбук смени името си Mana, малко позната криптовалута, използвана за купуване и продаване на виртуална земя, поскъпна рязко през уикенда след като Фейсбук обяви решението засмяна на името си.
Цената на mana удари исторически максимум от 4.16 долара по време на търговията в събота вечер, сочат данните на CoinMarketCap, цитирани от СиЕнБиСи. Това е ръст от 400% спрямо цената от преди обявлението на Фейсбук за смяна на името на Meta. След ценовия максимум последва корекция в цената, като към момента на подготвяне на материала mana се търгува срещу 3.14 долара.
Промяната в посоката на бизнеса на Фейсбук цели поставяне на фокус върху „метавселената“ - споделена виртуална реалност, в която потребителите могат да взаимодействат, както помежду си, така и с дигитални обекти.
Създадена през 2017 година, mana представлява виртуалната валута в системата Decentralans – платформа, в която потребителите могат да продадат и купуват виртуални имоти.
Собственост върху земята се поръчва чрез NFT токени, вид дигитален актив, който следи кой какво притежава.
Системата използва базата на Ethereum, блокчейн мрежа, която е втората най-голяма криптовалута в света след биткойн. 10 000 души контролират 1/3 от биткойн.
Виджай Айяр, ръководител за азиатско-тихоокеанския регион на борсата за криптовалути Luno, коментира, че mana и други виртуални валути с фокус „метавселената“ поскъпват в резултат на обявлението на Фейсбук, което може да се разглежда като нарастващо възприемане на концепцията за „метавселена“.
По думите му, това може да се тълкува като вот на доверие от инвеститори и спекуланти към концепцията за „метавселена“.
Други криптовалути, включително токените на блокчейн игрите Axie Infinity и The Sandbox, също поскъпнаха през последните няколко дни.
Освен всичко друго, инвеститорите се оглеждат за по-непознати алтернативи на големите криптовалути, след като биткойн постигна исторически максимум от близо 67 000 долара през миналия месец, посочва Айяр.
„Обикновено, когато биткойн премине исторически максимум, наблюдяваме как пари започват да се вливат в други алтернативи валути“, казва той.
01.11.2021, 14:58 часа
609 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha