Зоран Заев се извъртя кръгом за оставката

Зоран Заев се извъртя кръгом за оставката Македонският премиер Зоран Заев се отказа да подаде двойна оставка от партийното и правителственото лидерство. "Днес бе взето решение за отлагане на двете оставки. По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес", каза той, цитиран от БГНЕС.
Ръководството на  Социалдемократическия съюз (СДСМ) реши да отложи оттеглянето на Заев, който хвърли двете оставки на 31 октомври след поражението на местните избори.
"Искрено очаквам да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация, в подкрепа на мултиетническото ни общество, което подкрепя добросъседските отношения и положителните реформи в страната. Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам, за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане", каза още Зоран Заев след заседанието на СДСМ.
"На днешното заседание на СДСМ бе взето решение за полагане на максимални усилия за запазване на парламентарното мнозинство. Както е известно, публикувах и личен коментар във Фейсбук, където подчертах, че е много важно страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре в страната, така и навън, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на държавата. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна не само за всеки един гражданин, но и на политиците", каза Заев и поясни: "Категорично става въпрос за временно отлагане (на оставките, бел.ред.) с цел да се опитаме да съхраним парламентарното мнозинство в полза на СДСМ".
БГНЕС припомня, че късно снощи Изпълнителният и Централен съвет на СДСМ единодушно реши премиерът и лидер на партията Зоран Заев да отложи оставките, които подаде, докато се нормализират процесите в страната.
„Искам да ви информирам, че след ползотворна и демократична дискусия, в която членовете на ЦС на СДСМ, имайки предвид развитието в страната и инерцията, в която се намира Северна Македония в този период, в който е много важно положителните процеси да продължат, единодушно решиха председателят на СДСМ и премиерът да отложат оставката си за известно време, докато ситуацията се нормализира”, каза председателстващият заседанието на ЦС на СДСМ Перо Костадинов. Според него отлагането на оставките на Заев ще бъде безсрочно, докато ситуацията в страната го налага. Той изрази надежда, че всички, особено политиците и длъжностните лица, ще се придържат към демократичния курс на страната и че всички заедно „ще продължат по европейските пътища, които означават напредък”. "СДСМ днес изпраща преди всичко послание, че е отворен за всички, че е партия, която обединява...Трябва да успокоим гражданите и да не влагаме фатализъм във всичко. Като държава не трябва да допускаме нови години на неуспехи, нови години, в които демократичният капацитет ще бъде нарушен, особено прогресивните европейски възможности, които се разкриват пред нас”, каза още Перо Костадинов.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нарече Зоран Заев "измамник, който веднага трябва да подаде оставка". Председателят на Народното събрание Талат Джафери подкрепи решението на ръководството на СДСМ. "Зоран Заев взе правилно решение. Това нещо казвам като човек, който е част от мнозинството. Не трябва да се водим от емоциите", каза още Талат Джафери.
В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на недоверие на кабинета на Заев. Лидерът на партията твърди, че има подкрепата на 61 народни представители в 120-местния парламент на РСМ. Гласуването трябва да се състои в четвъртък, в края на деня.
10.11.2021, 10:49 часа
244 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha