Откриха нови огнища на птичи грип в Пловдивско и Пазарджишко

Откриха нови огнища на птичи грип в Пловдивско и Пазарджишко Вирусът е установен в индустриална ферма в село Цалапица и в две лични стопанства - също там и в пазарджишкото село Варвара. Във фермата се отглеждат около 80 000 кокошки към момента на установяване на заболяването. В двете лични стопанства има около 100 птици. За трите огнища са издадени заповеди на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците.
Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта. Около трите огнища са определени 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона.
Извършва се проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях - фураж за тях и транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.
От БАБХ посочиха, че месо и продукти, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храните.
 
04.12.2021, 16:29 часа
342 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha