Мащабна акция на Европол в 24 държави за изземване на пистолети, сред тях и Бъглария

Мащабна акция на Европол в 24 държави за изземване на пистолети, сред тях и Бъглария Европейски правоохранителни органи иззеха повече от 1500 преправени на бойни газови пистолета при международна акция срещу незаконната търговия с оръжие, предаде ДПА, като се позова на Европол.
Основен елемент от акцията, в която участвали разследващи от 24 държави, били обиски в България, Република Северна Македония и Румъния. Претърсени били общо повече от 260 адреса и иззети над 17 хиляди незаконни предмета, съобщи днес европейската полицейска агенция.
Европол констатира, че газовите пистолети са използвани все по-често от престъпници, защото може относително лесно да се преправят в бойни.
Смятат се, че подобен преправен на боен пистолет е бил използван при убийството на нидерландския разследващ журналист Петер де Врис в Амстердам миналата година.
Газовите пистолети са отбранителни оръжия, които стрелят с халосни или газови патрони.
Смята се също, че престъпници купуват газови пистолети, които са много по-евтини и напълно законни в Европейския съюз, и след това ги пренасят нелегално в страни извън блока, където притежанието им и търговията с тях са строго регламентирани.
14.01.2022, 16:40 часа
391 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha