Отварят пунктове за изкупуване на охлюви във Враца

Отварят пунктове за изкупуване на охлюви във Враца Лицата, които изкупуват охлюви с търговски цели могат да подават уведомления в РИОСВ-Враца за разкриване на пунктове за охлюви в срок до 1 май, съобщават от екоинспекцията. Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермерско отглеждане е от 10 май до 30 юни включително. 
Режимите, редът и условията за ползване, изкупуване с цел търговия и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia) са определени със Заповед № РД-361 от 9 април 2004 г. на министъра на околната среда и водите.
Съгласно горната заповед организираните пунктове трябва да бъдат оборудвани с хладно помещение за съхранение, подходящ амбалаж (чували тип гаци) и транспорт на живите охлюви, калибровъчно сито за пресяване на маломерните охлюви с диаметър на отворите 28 мм. Отговорниците на пунктовете са длъжни да върнат незабавно в природата маломерните охлюви, предадени при тях.
При установяване на нарушения санкциите за физически лица е глоба в размер от 100 до 1000 лв., а за юридическите – от 200 до 5000 лв., съгласно чл. 124 от Закона за биологично разнообразие.
11.04.2022, 12:31 часа
622 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha