Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

„Трябва да следим какво се случва в света на вирусите. При маймунската шарка две неща правят впечатление – че инфектираните нямат връзка със страните, в които заболяването е ендемично и че немалка част от инфектираните в момента са хомосексуални мъже. Вирусът е много близък до този, причиняващ едрата шарка. Добрата новина е, че немалка част от хората са ваксинирани срещу едра шарка, а поради близостта между тези вируси, ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита и срещу този на маймунската шарка. Тя обаче не се прилага у нас от 80-те години, уточни Александрова”. Това обясни проф. Радостина Александрова.
Заболяването е рядко, среща се в определени райони на Централна и Западна Африка в близост до тропически и дъждовни гори. От 1970 година, когато за първи път вирусът е установен, е имало няколко хиляди регистрирани случаи извън Африка и ендемичните зони – основно в 15 държави, подчерта проф. Александрова и допълни, че не за първи път има огнища извън Африка.
Сега по думите ѝ СЗО съобщава за над 90 случая в 12 държави и специалистите очакват още случаи.
По думите й освен ваксина, има и лекарствен препарат, който може да помогне при този вид шарка.
Маймунската шарка не се разпространява така лесно като коронавируса. Инфектирането на хората става при много близък контакт с друг инфектиран човек или животно или от замърсени предмети и повърхности, посочи още проф. Радостина Александрова.
„Самото заболяване протича много по-леко от едрата шарка. Инкубационният му период е 1-2 седмици, може да продължи до 3. Хората се възстановяват в рамките на седмици. Най-уязвими са малките деца, бременните и хората, които имат някакъв имунен дефицит”, уточни професорът.

23.05.2022, 11:52 часа
218 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha