Откриха изложба на стари и редки книги в читалище „Развитие“ във Враца

Откриха изложба на стари и редки книги в читалище „Развитие“ във Враца Изложба на стари и редки книги от фонда на библиотеката на читалище "Развитие-1869" във Враца бе открита вчера във фоайето на културната институция.
Представянето на най-интересното и любопитното от богатия фонд на читалищната библиотека е част от програмата на честванията „Ботеви дни-2022“, посветени на 146 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Честванията ще бъдат открити официално на 27 май във Враца.
В експозицията, сред книгите, издадени в края на 19-ти и началото на 20-ти век, е биография на Христо Ботйовъ от 1910 г., сборник с турски документи (преведени), свързани с Ботевата чета, разказа библиотекарят Цвети Радкова, която е уредник на изложбата. Снимка на останалите Ботеви четници, пред паметника на Ботев от 1896 г., отпечатана в „Читалищен вестникъ“, издаван във Враца, също са сред показаните издания.
Най-старото издание е Устав на българските читалища от 1869 година. Малката книжка - джобен формат, с твърди корици, издадена в Русе, е връстник на Врачанското читалище. 
Любопитните посетители могат да видят още вестник „L'Illustration” - първият илюстриран вестник във Франция, издаван в Париж от 1843 до 1944 г. В него, наред със стари фотографии на Монмартр, ще открият и снимка на младите, бъдещи царе на Балканите от 1912 година, допълва Цвети Радкова. В изложбата са включени още стара немска строителна енциклопедия, съчинения на Г.С.Раковски,  история на Земята от 1898 г., една от първите истории на Враца и други. Изложбата може да бъде разгледана до 15 юни.
26.05.2022, 11:46 часа
610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha