Кандидат за новия ВСС обсъди с магистрати от Монтана необходимостта от реформи

Кандидат за новия ВСС обсъди с магистрати от Монтана необходимостта от реформи Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив и кандидат за член на  новия Висш съдебен съвет /ВСС/ от квотата на съдиите, представи пред магистрати от Окръжен съд – Монтанавижданията си за дейността на съвета и промени в съдебната система. Съдия Колев обсъди с колегите си основните проблеми в съдебната власт – недостига на съдии в извънстоличните съдилища, бавно протичащи конкурси, неравномерната натовареност, липсата на ясни хоризонти за кариерно развитие, свръхцентрализацията на административната дейност в системата и въвеждането на електронното правосъдие. За решаването на проблемите е необходима активна позиция и ефективни действия на Висшия съдебен съвет. Без възможност за законодателна инициатива от съвета обаче е трудно да се извършват промени, заяви той. Новият ВСС трябва да изготви детайлна програма за реформи и да се заеме с реализацията й като въведе тримесечна отчетност на извършените дейности. Всеки от членовете на новия съвет пък да поеме пряка отговорност за определен съдебен район в страната, за да не се губи връзката на ръководния орган със съдилищата по места и реалните им нужди и проблеми, предложи кандидатът. Съдия Колев изказа надежда, че в събота – 25 юни, съдиите в страната активно ще гласуват на изборите за нов състав на съдийската квота във ВСС, защото само чрез личното участие и ангажираност на всеки магистрат, системата може да отговори на очакванията и изискванията на обществото за бързо, ефективно и качествено правосъдие.
ВСС е върховен административен орган на съдебната власт в България. Той се състои от 25 членове като 11 от тях се избират от Народното събрание, а 11 - пряко от всички съдии, прокурори и следователи. Мандатът на изборните членове на ВСС е петгодишен. Членове на ВСС по право са и председателите на ВКС, на ВАС и Главния прокурор. На 11 юни следователите избраха свой представител във ВСС.  
На 25 юни /събота/ 2022г. съдии от цялата страна трябва да изберат своите шестима представители сред 15-те кандидати за Съдийската колегия на ВСС. Гласуването е с бюлетини в Съдебната палата в София и електронно - по места в страната. Предстои през юли и прокурорите да излъчат техните избраници за прокурорската колегия. Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври. Процедурата за избор на 11-членната парламентарна квота за двете колегии обаче още не е започнала в Народното събрание.
24.06.2022, 15:10 часа
348 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha