Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато

Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна. Това обяви днес Лондон в първия ден на срещата на върха на Г-7 в Германия, предаде Франс прес.
„Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси и ще поразят сърцето на военната машина на Путин”, заяви британският премиер Борис Джонсън, който участва в срещата на върха на Г-7 в комплекса Елмау в Бавария от днес до 28 юни.
„Путин пилее намаляващите си ресурси в тази безполезна и варварска война. Той подхранва егото си в ущърб на украинския и руския народ”, допълни Джонсън. „Трябва да пресушим финансирането за режима на Путин. Това именно правим с нашите съюзници”, подчерта министър-председателят.
Русия е важен производител на злато. Износът за миналата година възлизаше на близо 15 милиарда евро, според данни на „Даунинг стрийт 10”.
Забраната ще влезе в сила в скоро време и ще се прилага за новодобито или новорафинирано злато. Мярката няма да засегне златото с руски произход, което е било изнесено преди това от Русия, пояснява британското правителство.
Срещата на Г-7 идва в ключов момент, в който държавите трябва да демонстрират единство и обща стратегия срещу войната в Украйна.
Очаква се също така американския президент Джо Байдън специално да подчертае, че германският канцлер Олаф Шолц има водеща роля в общата позиция на Г-7 по конфликта в Украйна.
На фона на демонстрираното единство обаче лидерите ще обсъждат различни стратегии за войната и предизвиканата от нея икономическа криза. Голяма част от хората в редица европейски страни искат мир, дори Украйна да загуби територии. Това е деликатна тема, за която лидерите избягват да говорят директно.
26.06.2022, 14:45 часа
152 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha