Росен Петков: Знам, че ме очаква много работа и съм сигурен, че мога да се справя

Росен Петков: Знам, че ме очаква много работа и съм сигурен, че мога да се справя Росен Иванов Петков е  на 29 години, роден е във Враца, но е израснал в с. Лиляче. Завършил е началното си образование в НУ „Софроний Врачански“-Враца. Средното си образование е завършил в Спортно училище „Св. Климент Охридски“-Враца. Висшето си образование е завършил в Нов български университет в София със специалност „Науки за земята и хората и алтернативни източници на енергия“. Завършил е две политически академии. В момента се занимава с рибарство и охранителна дейност. Женен с едно дете.
Росен Петков е издигнат за кмет на село Лиляче от инициативен комитет, като зад него не стои нито една партия. 

Хората във вашето село Ви познават много добре. Семейството Ви живее там от дълги години. Баща Ви бе добре позната и уважавана личност в региона, а Вие сте наследил обичта към село Лиляче, независимо че сте живял и учил в големи градове. Защо решихте да останете на село? 
Дърво без корени не може. Аз съм израснал на село. Върнах се да живея в Лиляче през 2019 година заради карантината и останах потресен от заобикалящата ме реалност. Преди години оставих едно село, което цъфти, а когато се върнах видях разруха.

Това ли Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на село Лиляче? 
Да, мотивира ме повече от 20 – годишното бездействие на управата на Лиляче, която буквално съсипа селото. Затвориха детската градина, училището, читалището не извършва никаква дейност. Знаете, че без добро образование една общност няма как да просперира и да има бъдеще.

Кои са основните проблеми в село Лиляче?
Проблемите са много, но ще изброя някои от основните: улиците, които не са ремонтирани повече от 40 години, хигиената в селото, сметоизвозването (което се извършва 2 пъти месечно), липсата на детска градина и площадки за децата.
Жителите на Лиляче са лишени от едно от основните им права - равен достъп до здравеопазване.
В селото от години няма лекар, няма дори и фелдшер и това не може повече да продължава.
За мен е приоритет грижата към хората, независимо от тяхната възраст. Напълно наясно съм, че селският кмет ще бъде търсен по всяко време и за всякакви проблеми и съм готов да поема тази отговорност.

Колко млади хора са напуснали селото през последните години, имате ли информация? 
Достатъчно – около 70% и това е причина да се кандидатирам за кмет, и да заявя желанието си да работя усилено за подобряване на инфраструктурата в селото, за инвестиции в сферата на туризма и популяризирането на забележителностите в региона – Божия мост, Скален лабиринт “Пешкето” и други.
Лиляче трябва да бъде едно модерно село и можем да го превърнем в прекрасно място с огромен туристически потенциал. Убеден съм, че с упорита работа ще успеем да постигнем това и Лиляче ще стане привлекателно място за живеене – както за млади семейства, така и за по-възрастните ни съселяни.

По какъв начин бихте настоявали да се случат нещата, които се запланували, пред общинската управа? 
Имам подкрепата на местния бизнес. Уверен съм, че ще намерим подкрепата и на Общината.  Имам и поддръжници, с които ще възродим футболния отбор, който беше гордост за селото. Искам заедно с хората от Лиляче да съживим населеното място и да го направим атрактивно за младите хора. В последните години се наблюдава тенденция младите да се  връщат към корените си на село, за да отглеждат децата си на чист въздух, без напрежението на градската среда и сред спокойствието на природата.
Просто трябва да имат създадена инфраструктура и нормални условия за живот – удобен транспорт, детска градина, училище, детска кухня.
За младите е важно да има функциониращ парк, в който да се разходят, както и заведение, където да излязат и да общуват помежду си.
В дългосрочен план ще работя за изграждане на функционираща канализация в селото, тъй като е недопустимо в 21 век хората в Лиляче да нямат канализация и да страдат от непрестанните ВиК аварии в селото.
Животът на селския кмет не е спокоен, постоянно хората го търсят за решаване на всякакви проблеми. 
Така е, но аз нямам притеснения по този въпрос. И в момента хората разчитат на мен за всякаква помощ. Това ще продължи и след като стана кмет. 
Важно за мен е и институциите, които отговарят за сигурността и са в селото, да вършат своята работа.
Моят план е да провеждам регулярни срещи и оперативки с органите на реда, за да може селото да се пази от престъпност и животът да тече спокойно. 

Слоганът Ви е „Знам и мога“. Какво знаете и какво можете по отношение на селото? 
Знам за всички недостатъци и предимства, които има селото. Знам, че ме очаква много работа и съм сигурен, че мога да се справя.
Ще настоявам пред общинската власт да бъде реновирана изцяло инфраструктурата в селото, да бъде изградена канализация, да се популяризират туристическите забележителности и маршрути.
Знам, че времето е малко, а работата е много, но също знам от опит, че когато човек има желание търси и намира начини да изпълни обещаното.

На 3 юли гласувайте за кмет на село Лиляче с №8 машинно и в бюлетината за Росен Петков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
30.06.2022, 08:50 часа
5094 0