ВСС отказа достъп на две министерства до системата за избор на членове от квотата на магистратите

ВСС отказа достъп на две министерства до системата за избор на членове от квотата на магистратите

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа засега да даде достъп на Министерството на електронното управление (МЕУ) и Министерството на правосъдието (МП) до системата за избор на членове на съвета от квотата на магистратите. Пленумът на съвета реши, че ще прави работна група, която да напише правила за съгласуване на системата с МЕУ и МП. 
Над два часа кадровиците първо изслушваха министъра на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който напомни, че по закон системата трябва да бъде съгласувана, а после дебатираха по казуса. Министърът идва във ВСС за втори път по този повод.
Божанов посочи, че МЕУ иска достъп до отворения код на системата за гласуване, за да се провери как тя работи. Той уточни, че това е тест в работна среда и няма да се отрази на продуктивността на системата. 
Преди време Божанов изрази опасения за сигурността на електронната система, която ВСС използва при избор на членове от магистратската квота. По думите на Божанов няма гаранция за това, че не е правен опит за манипулация на вота.   
Според члена на ВСС Боян Новански сега не е удачно да се дава достъп до системата, защото има жалба по избора на членове на съвета. Всяка намеса в системата може да навреди на делото, каза Новански. Севдалин Мавров го подкрепи.
Министър Божанов каза преди време, че идентификацията на всеки гласуващ в момента е еднофакторна - т.е. всеки магистрат има картонче с парола, но би било по-добре да се получава и потвърдителен SMS с код, каза той и обясни, че това би направило системата много по-сигурна. 
Министърът обясни, че сегашната система дори допуска възможността от един компютър да се гласува няколко пъти с различни кодове. По думите му, ако се окаже, че системата не е достатъчно сигурна, вотът може и да е манипулиран. Няма гаранции също, че идентификацията на магистратите е сигурна, посочи той.

21.07.2022, 13:26 часа
513 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha