Община Якимово остава без лекар

Община Якимово остава без лекар Близо 4400 жители на Якимово и трите населени места в общината ще останат без лекар до месеци, съобщи кметът на административния център Георги Георгиев на среща с областния управител Ванина Вецина. Срещата се проведе на място по инициатива на губернаторът.
Якимово остана без постоянно присъствие на лекар миналата година, когато медикът издъхна. Оттогава лекарската практика се поддържа от медицински център в Лом, с посещения в населените места по график. Наскоро обаче от центъра уведомяват, че в края на годината приключват работата си в района.
„Кабинет за общопрактикуващ лекар има и е добре оборудван, намира се в сградата на общинската администрация. Обособени са и битови помещения, така че при необходимост той може и да живее тук“, увери Георги Георгиев и помоли областния управител за съдействие. Опасенията му са, че липсата на здравно обслужване неминуемо ще доведе до още по-бързо обезлюдяване на района. В територията на цялата община няма и аптека, което допълни усложнява ситуацията. 
Именно поради намаляване на населението, в общината вече има само едно училище и то е в Якимово. Учениците там са малко над 200. Последно е закрито училището в Комощица. Транспортът за децата е осигурен с три автобуса до и от останалите села, които са Дългоделци, Долно Церовене и Якимово. Детската градина също е една, с филиали във всяко населено място. Част от децата там и в училището са от приюта на отец Иван. Закупените от него къщи в Якимово са поне 70, в тях той е настанил около 150 души.
Основната заетост на жителите е в сектор земеделие, следващият най-голям работодател е общинската администрация. Местните земеделци са трийсетина, с по един-двама заети в тях. Големите фирми са три, там работните места са 15-20.
Водоснабдителната мрежа се обновява поетапно. Преди две години по програмата за селските райони е подменен водопроводът на главната улица в Якимово, подмяна следва в Долно Церовене и Дългоделци, а тръбите в Комощица вече са 100%  полиетилен. Канализация няма.
В населените места изцяло ремонтирани са главните улици, средства за други пътни ремонти към момента няма. Миналата година Община Якимово е разполагала с 200 хил. лева за капиталови разходи, които са крайно недостатъчни. От тези за настоящата година са заложени 40 хил. лева за смяна на дограмата на читалището.
В несравнимо по-добър вид от читалището в Якимово, е това в село Комощица. То бе друго от населените места, посетени от областния управител.
Селото е с около 850 жители. Малко над 80 от тях работят в местната земеделска кооперация, с която местния кмет Росен Илиев работи изключително добре. По думите му без помощ и съдействие от страна на собствениците й той не би се справил нито със зимното почистване на улиците, нито с обработката на тревните площи. Последните дарения от кооперацията са препарати против плевели за 1000 лв. 
Най-големият проблем на хората в активна възраст от Комощица е пътят до Лом. Част от него се поддържа от местната власт там и е в много лошо състояние. Друг проблем е нереализираният трети етап от почистването на местната река Душилница, в резултат на което при високи води се заливат имоти около нея.
Ванина Вецина се ангажира с проверка на случая и увери, че ще съдейства за довършване на почистването.
21.07.2022, 16:35 часа
1711 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha