Козлодуйско село минава на воден режим

Козлодуйско село минава на воден режим В козлодуйското село Бутан е наложен воден режим, научи агенция BulNews. Toва се наложило, тъй като жителите масово ползвали водата за небитови нужди – главно поливане на насаждения. Така водата не достигала за хората, живеещи по високите места в селото. Освен режим, наложени са и забрани за ползване на питейна вода за небитови нужди. 
С проблема се ангажирал областният управител на Враца Стефан Красимиров. По негово разпореждане, в качеството му и на председател на Асоциацията по ВиК за Враца, на 26 юли е извършена съвместна проверка с цел установяване на причините за липсата на водоснабдяване в части от селото. В работната група взели участие ВиК експертът на асоциацията, главният инженер на „Водоснабдяване и канализация“ ООД –Враца, началникът на експлоатационен район – Козлодуй при дружеството – оператор и кметът на селото.  
Поводът за проверката е сигнал от кмета на Бутан Кирилка Асенова за липса на водоснабдяване в продължение на четири денонощия във високите части на селото. На място е установено, че помпите, които тласкат питейна вода от кладенците, работят в постоянен и непрекъснат режим, като в същото време се получават и допълнителни водни количества от водоем в село Софрониево. Подаваното водно количество би било напълно достатъчно за цялото село за битови нужди. 
Заключението на работната група е, че недостигът на питейна вода във високите части на селото се дължи не толкова на увеличения общ обем консумация поради повишените температури, колкото на това, че много жители на населеното място ползват питейната вода както за битови, така и за небитови нужди, основно за поливане. При масово отваряне на чешмите в по-ниските части на селото водното количество не може да достигне до по-високите части.  
За разрешаване на проблема е предложено на кмет да се пристъпи към въвеждане на режим на водоползването в населеното място, с цел задоволяване на нуждите на всички жители в селото. С въвеждането на режима вече са наложени ограничения, включително забрана за използване на питейната вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици и др.  небитови нужди. 
От вторник водоподаването за горната част на Бутан се преустановява за 12 часа през ден, което позволява набирането на достатъчно водно количество във водоема на с. Софрониево, от който тези квартали черпят вода. По такъв начин проблемът понастоящем е  разрешен и няма оплаквания. При по-пестеливо и отговорно ползване от хората в ниската част на селото ограниченията ще бъдат премахнати и ще има вода за всички
 
28.07.2022, 15:18 часа
2421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha