Свърши се: Без коалиция между ДБ и ПП преди 2 октомври

Свърши се: Без коалиция между ДБ и ПП преди 2 октомври "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече не могат да регистрират обща предизборна коалиция. Това стана ясно от думите на шефката на ЦИК Камелия Нейкова.
Вчера изтече законовият срок и двете коалиции вече са регистрираха поотделно за вота.
На въпрос дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" биха могли да се явят заедно на предстоящите избори, Нейкова обясни, че до 27 август е законовият срок и ако те решат да подадат заявление за промени в зависимост от заявеното желание и съобразено със закона, ЦИК ще вземе своето решение.
"Според законовия текст в Изборния кодекс може да се правят промени в състава или наименованието на регистрирана коалиция, т.е. ако някоя от съставните партии реши да напусне, коалицията ще остане регистрирана за изборите, ако в нея са останали поне две партии. В регистрирана коалиция може да се включи и друга партия.
Но коалиция в коалиция мисля, че закона не допуска - това е допустимо в избори за общински съветници и кметове, когато се създават местни коалиции", допълни тя.
От двете формации обаче твърдят, че все още биха могли да се обединят, ако вземат такова решение. Според социолози подобно обединение няма да получи повече гласове от общия сбор на двете формации, ако те се явят поотделно. Някои прогнози дори допускат, че заедно "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще получат по-малко гласове, отколкото при отделно явяване.
Нейкова каза още, че не е необходимо закупуване на нови машини - те са толкова, колкото бяха и през ноември на последните избори. Тя уточни, че общият им брой е 12 837 и те се намират в склада, в който са от самото начало.
"Ще бъдат отделени отново машини - на предишните избори бяха около 400 за разяснителна кампания, които ще бъдат предоставени в изборните райони и съответните общини и всеки избирател, който желае чрез демо версия да опита да гласува с машина, ако все още има някакво притеснение за това", каза Нейкова.
Тя подчерта, че модифициране на софтуера към този момент не се налага.
След като приключи срокът за регистрация на партиите и коалициите за предстоящите избори вчера, са се регистрирали и 5 партии и 3 коалиции в условия на неприключила проверка на подписките, каза още председателят на ЦИК.
"До края на деня ГД "ГРАО" ще върне резултата от проверката и в случай, че някои от тези партии и коалиции не е събрала необходимия брой подписи, нейната регистрация ще трябва да бъде заличена", допълни Камелия Нейкова.
Според предварителните избирателни списъци броят на избирателите е малко над 6 млн. и 661 хиляди. Това са хората с избирателни права, независимо дали живеят в България или в чужбина. При тези избори няма изискване за уседналост, каквото има при местни избори и при избори за членове на ЕП, добави председателят на ЦИК.
18.08.2022, 11:27 часа
383 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha